EU priznaje propuste u nabavci vakcina

Evropska unija je potcijenila komplikacije koje mogu nastati tokom proizvodnje vakcine, priznala je predsjednica Evropske komisije.

Evropska komisija je kod ukupno šest proizvođača naručila do 2,3 milijardi doza vakcina (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen prvi put je priznala propuste na evropskom nivou u nabavci vakcine protiv korona virusa.

“Evropska unija je potcijenila komplikacije koje mogu nastati tokom proizvodnje vakcine”, kazala je ona u intervjuu za njemački Sueddeutsche Zeitung, prenosi Tanjug.

Odgovarajući na sve učestalije kritike da je Unija bila previše neodlučna u nabavci vakcina, Von der Leyen je rekla da “jedna zemlja može biti gliser, a EU je više jedna vrsta teretnog broda”.

Izazovi masovne proizvodnje vakcina

“Previše smo se fokusirali na pitanje da li će biti vakcine, to jest na njen razvoj”, istakla je ona.

Iz današnje perspektive, prema njenim riječima, trebalo je, paralelno, razmišljati o izazovima masovne proizvodnje.

“Trebalo je objasniti ljudima da sve napreduje, ali sporo, i da u tom potpuno novom postupku može doći do problema i kašnjenja. Međutim, mi smo potcijenili kakve se komplikacije mogu pojaviti”, objasnila je ona.

Podsjetila je da je EK za 27 svojih članica kod ukupno šest proizvođača naručila do 2,3 milijardi doza vakcina.

Trenutno kompanije isporučuju manje nego što se očekivalo ili obećalo.

U međuvremenu, kaže, da je pravac dobar po pitanju brojeva isporuke.

Da se vakciniše 70 posto populacije

Von der Leyen je istakla da su vlade svih 27 država članica bile tijesno uključene u pregovore sa farmaceutskim kućama.

“U Evropi imamo ambiciju da 70 posto odrasle populacije bude vakcinisano prije kraja ljeta. To nije ništa”, rekla je ona u intervjuu za nekoliko medija, među kojima francuski list La Croix, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Dodala je da će “sigurno biti i drugih prepreka, drugih problema u proizvodnji” i upozorila da EU treba biti spremna i na eventualnu neštašicu sirovine i određenih sastojaka vakcine.

Evropska komisija, koja je pregovarala o porudžbinama u ime članica EU-a, kritizirana je zbog kašnjenja isporuke odobrenih vakcina protiv korona virusa, jer su nastali problemi s proizvodnjom u Evropi.

Bez poređenja s Britanijom i Izraelom

Von der Leyen je isključila svako poređenje s Velikom Britanijom i Izraelom, gdje je vakcinacija građana uveliko odmakla.

“Velika Britanija je izabrala put hitnog odobrenja za stavljanje vakcine u promet. Mi smo izabrali drugi put, da se omogući temeljna kontrola vakcine”, rekla je ona.

Izrael je “veoma digitaliziran” i preduzećima se daju lični zdravstveni podaci, a “to ne bismo željeli raditi u EU”, rekla je predsjednica EK-a.

Izvor: Agencije