Britanski regulatori: Vakcina AstraZenece efikasna kod starijih osoba

Velika Britanija je tom vakcinom vakcinisala sve dobne skupine nakon što ju je Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode, kao prvi regulator, odobrila u decembru.

Starije osobe generiraju snažne imunološke reakcije (EPA)

Britanski regulatori dobili su od AstraZenece dodatne podatke koji podržavaju ocjenu da je vakcina protiv COVID-19 razvijena s Univerzitetom Oxford djelotvorna za starije osobe, izjavio je u petak dužnosnik zadužen za vakcine.

Velika Britanija je tom vakcinom vakcinisala sve dobne skupine, nakon što ju je Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA), kao prvi regulator, odobrila u decembru, prenosi Hina.

Neke druge evropske zemlje smatraju da je potrebno više podataka prije nego što se ta vakcina bude davala osobama starijim od 65 godina.

‘Bitno je da sprečavaju teže bolesti’

Munir Pirmohamed, predsjedavajući radne skupine komisije za humanu medicinu, rekao je da su britanski regulatori, kada su odobrili vakcinu, u podacima primijetili manji broj osoba mlađih od 65 godina.

“Ipak, tamo nije bilo dokaza koji bi sugerirali da ljudi stariji od 65 godina nisu dobili dokaze o efikasnosti”, kazao je on na informativnom sastanku MHRA, odgovarajući na pitanje Reutersa o efikasnosti vakcine kod starijih osoba.

“Od tada smo dobijali više podataka od AstraZenece u kojima se vidi efikasnost kod starijih osoba i da nema dokaza o nedostatku djelotvornosti”, dodao je.

Pirmohamed kaže kako starije osobe generiraju snažne imunološke reakcije i istaknuo da je najvažnije da i vakcine AstraZenece i vakcine Pfizera i BioNTecha sprečavaju teže bolesti i smrtne slučajeve.

Sporiji tempo odobravanja vakcina u EU

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je Evropska unija odlučila da neće ugroziti sigurnost i zagovara sporiji tempo odobravanja vakcina.

Upitana je li Velika Britanija ugrozila standarde sigurnosti i efikasnosti, izvršna direktorica MHRA June Raine branila je regulatorne standarde.

“Mislim da je naša pozicija vrlo jasna u smislu strogog naučnog pristupa koji MHRA provodi u interesu povjerenja javnosti, javne sigurnosti i učinkovitosti tih važnih vakcina”, rekla je ona.

Izvor: Agencije