Borrell želi Sputnik V u EU

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku je podržao upotrebu ruskog cjepiva Sputnik V.

Josep Borrell čestitao je Rusiji na medicinskom postignuću te je kazao da se nada da će Evropska agencija za lijekove odobriti primjenu cjepiva u EU (EPA)
Josep Borrell čestitao je Rusiji na medicinskom postignuću te je kazao da se nada da će Evropska agencija za lijekove odobriti primjenu cjepiva u EU (EPA)

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku u petak je podržao upotrebu ruskog cjepiva Sputnik V čija učinkovitost, prema podacima međunarodno priznate studije, iznosi 91,6 posto.

Tokom posjeta Moskvi, Josep Borrell čestitao je Rusiji na medicinskom postignuću te je kazao da se nada da će Evropska agencija za lijekove (EMA) odobriti primjenu cjepiva u EU, prenosi Hina.

“Kao što znate, suočeni smo s nedostatkom cjepiva te bi nam dodatan proizvođač dobro došao”, rekao je evropski političar na zajedničkoj konferenciji za novinare s ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovom.

‘Odlične vijesti’

Rezultati kliničkih ispitivanja ruskog Nacionalnog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju dobili su ove sedmice potvrdu objavom u prestižnom medicinskom časopisu Lancet.

Borrell je kazao da se radi o “odličnim vijestima za cijelo čovječanstvo”.

Evropska komisija je u ime država članica potpisala šest ugovora s proizvođačima cjepiva koji garantiraju isporuku 2,3 milijarde doza. Sputnik V nije jedno od njih. Prema EMA-i, proizvođači još nisu predali zahtjev za tržišnom autorizacijom.

Ipak, Mađarska je jedina u EU samoinicijativno odobrila primjenu ruskog cjepiva.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO