Biden će se suprostaviti ‘autoritarnosti’ Kine i Rusije

SAD se mora suočiti s napredovanjem autoritarnosti, posebno rastućim ambicijama Kine i namjerama Rusije da oslabe našu demokraciju, kaže američki predsjednik.

Joe Biden: Kina je najozbiljniji suparnik, ali će SAD sarađivati s Pekingom kada je to u američkom interesu (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden obećao je da će se suprostaviti autoritarnosti Kine i Rusije i najavio da će prekinuti s pristupom koji je njegov prethodnik Donald Trump imao prema Moskvi.

Sjedinjene Američke Države se moraju “suočiti s napredovanjem autoritarnosti, posebno rastućim ambicijama Kine i namjerama Rusije da oslabe našu demokraciju”, izjavio je on u govoru tokom prve posjete State Departmentu, prenosi Hina,

“Jasno sam rekao predsjedniku [Rusije Vladimiru] Putinu, na jako različiti način od mog prethodnika, da je prošlo vrijeme kada se SAD pokoravao agresivnim potezima Rusije”, dodao je.

‘Završiti rat u Jemenu’

Kinu je nazvao najozbiljnijim suparnikom, ali je istaknuo da će SAD sarađivati s Pekingom kada je to u američkom interesu.

“Suprotstavit ćemo se kineskom kršenju ekonomskih pravila, ljudskih prava, intelektualnog vlasništva i težnji za globalnim utjecajem. Ali, spremni smo sarađivati s Pekingom kada je to u interesu Amerike.”

Biden je pozvao na “završetak” rata u Jemenu i najavio okončanje “podrške” američkoj prodaji oružja vojnoj koaliciji koju vodi Saudijska Arabija u toj zemlji.

“Jačamo diplomatske napore prema okončanju rata u Jemenu, rata koji je izazvao humanitarnu i stratešku katastrofu. Taj rat mora prestati”, naglasio je.

“Kako bi naglasili našu odlučnost, prekidamo svaku američku podršku ofanzivnim operacijama u ratu u Jemenu, uključujući prodaju oružja”, dodao je.

Biden je pozvao mjanmarske generale, koji su svrgnuli civilnu vladu Aung San Suu Kyi, da se bezuvjetno “odreknu vlasti”.

Povećanje izbjegličkih kvota

“Mijanmarska vojska se mora odreći vlasti koju je preuzela”, izjavio je Biden nekoliko sati nakon što je Bijela kuća najavila da razmatra “ciljane sankcije” vojnim dužnosnicima koji su izveli državni udar.

Predsjednik je najavio da namjerava osmerostruko povećati broj izbjeglica koje će primiti SAD u odnosu na njihov historijski najniži nivo koji je nametnuo Trump na kraju svog mandata.

Sukladno obećanju iz kampanje, novi američki predsjednik je odredio godišnju kvotu od 125.000 izbjeglica koji će moći doći u SAD u sklopu programa preseljenja, u odnosu na 15.000 za budžetsku godinu u toku.

Izvor: Agencije