Za angažman Nacionalne garde u Washingtonu 500 miliona dolara

Pripadnici Nacionalne garde stigli su iz svih 50 država i četiri teritorije početkom januara, dok su sigurnosne agencije nastojale osigurati Capitol za inauguraciju predsjednika Joea Bidena.

Pripadnici Garde bi se do sredine marta trebali povući iz Washingtona (EPA)

Troškovi angažiranja oko 26.000 pripadnika Nacionalne garde radi osiguravanja Capitola u periodu oko 6. januara, kada se desio nasilan upad u Kongres, iznose skoro 500 miliona dolara, kažu zvaničnici.

Pripadnici Nacionalne garde stigli su iz svih 50 država i četiri teritorije, dok su sigurnosne agencije nastojale osigurati Capitol za inauguraciju predsjednika Joea Bidena.

Oni su bili angažirani u Washingtonu radi blokiranja saobraćaja i zaštite kongresmena i važnih objekata, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Angažirani po nalogu federalne vlade

Zvaničnici, koji su željeli ostanu anonimni, jer nisu ovlašteni davati izjave, kažu da cifra od 500 miliona dolara uključuje troškove transporta pripadnika Nacionalne garde iz njihovih država u Washington, plate, beneficije, smještaj i zdravstvenu njegu.

Ovaj novac će, kako se očekuje, pokriti troškove pripadnika Nacionalne garde do sredine marta, kada bi se trebale povući iz Washingtona.

Nacionalna garda angažirana je po nalogu federalne vlade, a Ministarstvo za unutrašnju sigurnost izdalo je upozorenje na terorizam zbog mogućeg nasilja.

Izvor: Agencije