Više od 60.000 preminulih u Španiji

Drugi slučaj južnoafričkog soja potvrđen je u sjeveroistočnoj Kataloniji dan nakon što je Vlada ograničila letove s Južnom Afrikom i Brazilom.

Ministarstvo zdravstva u srijedu je objavilo novih 31.596 slučajeva

Španija je u srijedu prešla 60.000 umrlih u pandemiji i potvrdila drugi slučaj južnoafričkog soja korona virusa, ali se naziru znakovi usporavanja trećeg vala zaraze u toj europskoj državi.

Drugi slučaj južnoafričkog soja potvrđen je u sjeveroistočnoj Kataloniji dan nakon što je Vlada ograničila letove s Južnom Afrikom i Brazilom kako bi spriječila širenje novih i zaraznijih sojeva virusa u Španiji, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Studija, koju je provela bolnica Bellvitge u Barceloni, pokazala je kako je britanski soj korona virusa zaslužan za 13 posto zaraza na jugu grada, u odnosu na četiri posto prije mjesec dana.

Madridske vlasti također su objavile da zaraza britanskim sojem virusa eksponencijalno raste i da će za nekoliko sedmica taj soj vjerovatno biti najdominatniji.

Ruska vakcina ako je odobri EMA

No, broj zaraženih na 100.000 stanovnika u 14 dana pao je u srijedu na 816 slučajeva, sa 900 slučajeva prije sedam dana, što ukazuje na stabilizaciju stope zaraze.

Ministarstvo zdravstva u srijedu je objavilo novih 31.596 slučajeva, ukupno 2,88 miliona.

Umrlo je još 565 ljudi, ukupno 60.370.

Španjolski regulator u četvrtak će odlučivati o odobrenju upotrebe vakcine AstraZenece za starije od 65 godina, rekla je ministrica zdravstva Carolina Darias i dodala da će u februaru u Španiju stići 1,8 miliona doza te vakcine.

Na upit hoće li Španija slijediti Mađarsku i razmotriti upotrebu ruske vakcine “Sputnik V”, Darias je kazala da će Vlada to učiniti samo ako vakcinu odobri Evropska agencija za lijekove (EMA).

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO