Sud UN-a odbacio slučaj Katara protiv Emirata

ICJ je prihvatio argument UAE-a da blokada Katara nije bila vezana za rasnu diskriminaciju.

Katar je slučaj predao 2018., godinu nakon što su mu četiri zemlje nametnule blokadu (AP)

Sud Ujedinjenih nacija odbacio je slučaj koji je Katar pokrenuo protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata, u kojem je Doha navela da je blokada zemlje, koju su Kataru uvele Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat, a koja je nedavno ukinuta, vezana za rasnu diskriminaciju.

Međunarodni sud pravde (ICJ) iz Haga prihvatio je primjedbe UAE-a da mjere blokade, koje su četiri zemlje 2017. godine nametnule Kataru, nisu rasno motivirane.

Katar je slučaj predao 2018., godinu nakon što su mu četiri zemlje nametnule kopnenu, zračnu i pomorsku blokadu, optužujući Dohu za podršku „ekstremizmu“ i previše bliske veze s Iranom.

U januaru ove godine, te zemlje su odlučile ukinuti blokadu, a UAE je nekoliko dana poslije odlučio otvoriti granice sa Katarom, ali i naveo da će trebati duže vrijeme za ponovnu izgradnju povjerenja.

Razmijenili teške optužbe

Doha je tvrdila da su Emirata svojim potezima tokom troipogodišnje blokade kršili Međunarodnu konvenciju Ujedinjenih nacija o eliminaciji svih formi rasne diskriminacije.

No, ICJ je saopštio da podržava stav Emirata da, „prema toj konvenciji, rasna diskriminacija ne uključuje i nacionalnu“.

Katar i UAE su tokom procesa pred ICJ-om razmijenili teške optužbe. Emirati su optužili Katar za podršku „terorizmu i ekstremizmu“, a Doha je tvrdila da je UAE „nanio maksimalnu patnju katarskom narodu“.

Katar je u julu prošle godine dobio drugi slučaj pred ICJ-om, koji se odnosio na zračnu blokadu zemlje i kršenje međunarodnih pravila o aviosaobraćaju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada