SAD poslao razarač u Tajvanski moreuz

Američka mornarica poslala je ratni brod u Tajvanski moreuz, prvi put pod administracijom Joea Bidena, što bi moglo dovesti do novih napetosti između Kine i SAD-a.

Američka mornarica je potvrdila da je razarač USS John McCain imao rutinsku plovidbu u skladu sa međunarodnim pravom kroz Tajvanski moreuz (EPA)

Američka mornarica poslala je u četvrtak ratni brod u Tajvanski moreuz , prvi put pod administracijom Joea Bidena, što bi moglo dovesti do novih napetosti između Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

Američka mornarica je potvrdila da je razarač USS John McCain imao rutinsku plovidbu u skladu sa međunarodnim pravom kroz Tajvanski moreuz, što pokazuje američku posvećenost slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku, kao i da će vojska Sjedinjenih Američkih Država nastaviti da leti, plovi i izvodi operacije tamo gdje to dozvoljava međunarodno pravo, prenosi Tanjug CNN.

CNN navodi da je pitanje Tajvana jedan je od prvih velikih izazova vanjske politike novog američkog predsjednika Joea Bidena, pošto Kina tvrdi da polaže pravo na Tajvan, a Tajvan koji se odvojio od Kine 1950. godine nije član većine međunarodnih organizacija i podršku mu najviše daje upravo SAD.

Odbrambene mjere

Prvog vikenda nakon što je Biden preuzeo dužnost, Kina je poslala dvije velike formacije ratnih aviona blizu Tajvana, što je potaklo Taipei da preduzme odbrambene mjere, uključujući i podizanje borbenih aviona za nadgledanje kineskih letova.

Peking američke ratne brodove u tranzitu Tajvanskim moreuzom doživljava kao provokacije koje ugrožavaju stabilnost u regionu i ohrabruju pristalice tajvanske nezavisnosti, a nedavne izjave visokih američkih zvaničnika sugeriraju da SAD neće povući ove akcije.

Novi državni sekretar Anthony Blinken u svom govoru prošle sedmice u Senatu istakao je kako je SAD dužan da osigura Tajvanu podršku da se odbrani od agresije i da će u tome imati podršku Bidenove administracije, navodi CNN.

Izvor: Agencije