SAD obustavlja vojnu podršku Saudijskoj Arabiji u Jemenu

SAD je zamrznuo postupak povlačenja američkih trupa u Njemačkoj, koji je pokrenuo Donald Trump, kaže Jake Sullivan.

Pitanje Jemena je jedan od prioriteta administracije Joea Bidena, tvrdi Jake Sullivan (Reuters)

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan najavio je da će Sjedinjene Američke Države obustaviti vojnu podršku Saudijskoj Arabiji u Jemenu.

Obraćajući se na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, Sullivan je govorio o vanjskopolitičkim prioritetima predsjednika SAD-a Joea Bidena, koji bi danas trebao posjetiti State Department, prenijela je Anadolija.

Sullivan je rekao da će SAD popraviti svoje odnose sa saveznicima na globalnom nivou, kao i da će povećati regionalnu saradnju.

Prekid podrške vojnim operacijama

Napominjući da je i pitanje Jemena jedan od prioriteta administracije Bidena, Sullivan je rekao: „Danas će gospodin predsjednik objaviti da SAD prekida podršku vojnim operacijama u Jemenu“.

S druge strane, Sullivan je najavio da je administracija Bidena zamrznula postupak pokrenut tokom administracije Donalda Trumpa u vezi s povlačenjem američkih trupa u Njemačkoj.

Bivši američki predsjednik Trump najavio je u junu 2020. da će se broj američkih vojnika u Njemačkoj smanjiti s 34.500 na 25.000 i započeo taj postupak.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO