Nove restrikcije u Kataru

Vlasti strahuju kako novo povećanje oboljelih signalizira drugi val zaraze korona virusom.

Katar je od početka pandemije evidentirao 152.491 slučaj oboljelih, od kojih je 249 preminulo (Al Jazeera)

Katar je objavio nove restrikcije zbog povećanja broja slučajeva zaraze, za koje vlasti smatraju da bi mogao dovesti do novog vala infekcija, prenosi Al Jazeera English.

Novi plan od 32 stavke, objavljen u srijedu, sadržava odredbe o ograničenju od 80 posto uposlenika da mogu biti na svojim radnim mjestima.

Također, vraćena je zabrana održavanja vjenčanja u zatvorenom, uz određene izuzetke.

Ovo je objavljeno u periodu kada Katar bilježi 85-postotno povećanje broja hospitaliziranih slučajeva tokom januara, u odnosu na prethodni mjesec.

“Svjedočimo 85-postotnom povećanju broja pacijenata s COVID-19 koji su hospitalizirani u januaru, a povećanje se prati u odnosu na decembar“, kazao je Abdullatif al-Khal, predsjednik Nacionalne zdravstvene strateške grupe za COVID-19 i  šef infektivnog odjela pri Medicinskoj korporaciji Hamad.

Rani znakovi novog vala

Dodaje kako je Katar u decembru imao “postepeni i stalni porast broja novih dnevnih zaraza“.

“Dodatno, što jako zabrinjava, posljednje je povećanje broja pacijenata s COVID-19 u bolnicama i broja pacijenata primljenih u odjele intenzivne njege“, ističe Khal.

“Podaci iz narednih dana i sedmice će nam reći više, ali ovakva povećanja se mogu tumačiti kao rani znakovi potencijalnog drugog vala u Kataru.“

U srijedu su zdravstvene vlasti objavile kako je potvrđeno 396 novih slučajeva zaraze korona virusom u Kataru, čime se ukupni broj zaraženih povećava na 152.491, od kojih je 249 preminulo.

Izvor: Al Jazeera