Netanyahu odgodio posjete UAE-u i Bahreinu

Putovanje premijera Izraela u dvije zaljevske zemlje, koje je bilo planirano za sljedeću sedmicu, već je treći put odgođeno.

Benjamin Netanyahu je odlučio odgoditi putovanje u dvije države s kojima je nedavno normalizirao odnose (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odlučio je u četvrtak odgoditi historijsko putovanje u dvije države Zaljeva s kojima je normalizirao odnose prije nekoliko mjeseci, sve dok se zemlja bori da suzbije širenja britanskog soja korona virusa.

“Uprkos važnosti putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate i Bahrein, premijer Benjamin Netanyahu odlučio je odgoditi posjetu u ovoj fazi zbog zatvaranja neba“, saopćili su iz njegovog ureda, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

“Netanyahu izuzetno cijeni pozive [emiratskog] princa prijestolonasljednika šeika Mohammeda bin Zayeda i [bahreinskog] kralja Bahreina Hamada bin Isa Al-Khalife i historijski mir uspostavljen između naših država.“

Novo produženje zatvaranja

Putovanje, koje je bilo planirano za sljedeću sedmicu, već je treći put odgođeno.

Treće izraelsko zatvaranje zbog korona virusa najteže je u smislu broja zaraženih i umrlih od kako je virus prije godinu dana stigao u državu, dijelom i zbog agresivnijeg soja virusa iz Velike Britanije.

Netanyahuov kabinet trebao bi u četvrtak raspravljati o još jednom produženju zatvaranja.

Njegova desničarska stranka Likud i centralno orijentirani Plavo i bijeli ne slažu se oko toga koliko dugo se mjere zatvaranja trebaju produžiti, dok izraelska javnost pokazuje sve manje razumijevanja za pridržavanjem ograničenja.

Gotovo 5.000 Izraelaca umrlo je od korona virusa, a mnogi od njih tokom posljednjih mjesec dana.

Izvor: Agencije