Macron kritizirao nedostatak podataka o kineskoj vakcini

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kritizirao je nedostatak podataka o kineskoj vakcini protiv korona virusa kao i moguće rizike da vakcina olakša razvoj novih sojeva virusa.

Macron je rekao da se Francuska zalaže za globalni i koordinirani pristup, za transparentnu nauku pod 'kontrolom najboljih mogućih istraživača na svijetu' (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kritizirao je u četvrtak nedostatak podataka o kineskoj vakcini protiv korona virusa kao i moguće rizike da vakcina olakša razvoj novih sojeva virusa.

“Nemam apsolutno nikakvu informaciju o (kineskoj) vakcini. Ne dajem komentar već je to činjenica”, rekao je Macron u razmjeni stavova sa organizacijom Atlantsko vijeće tokom koje je govorio u glavnim međunarodnim pitanjima, prenosi Beta.

Macron je rekao da je na srednji i dug rok gotovo sigurno da, ako ta vakcina nije odgovarajuća, ona može da olakša pojavu novih sojeva virusa.

Francuski predsjednik je dodao da to neće biti dobro za zemlje koje su prihvatile tu vakcinu, navodeći situaciju na sjeveru Brazila gdje dominira određeni soj korona virusa.

Macron je rekao da se Francuska zalaže za globalni i koordinirani pristup, za transparentnu nauku pod “kontrolom najboljih mogućih istraživača na svijetu”.

Efikasnost vakcine

“To za sada nije slučaj sa kineskom vakcinom… Smatram da bi kratkoročna efikasnost mogla da našteti srednjoročnoj efikasnosti (vakcine) u ovoj situaciji”, upozorio je Macron.

Predsjednik Francuske je istakao efikasnost Kine posljednjih mjeseci koja je provela “diplomatiju vakcine” tako što je snabdjela zemlje Balkana, Zaljeva i neke afričke, ali “u nekim razmjerama koje nisu sasvim jasne, ali sa jasnim diplomatskim uspjehom”.

“To može ostaviti utisak da su oni (Kinezi) efikasniji od multilateralnog pristupa koji smo imali prije nekoliko mjeseci. Ali, ako imamo sveobuhvatan i koordinirani pristup, mislim da dugoročno gledano možemo biti efikasniji”, dodao je Macron.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada