Australija kupuje Pfizer vakcinu, Brazil naručio ‘Sputnik V’ i Covaxin

Australija je naručila deset miliona doza Pfizerove vakcine, a Brazil pregovara o nabavci 30 miliona doza ruske vakcine ‘Sputnik V’.

Zemlje nastoje osigurati što veći broj doza vakcina (Arhiva)

Australija će kupiti dodatnih 10 miliona doza vakcine Pfizera/BioNTecha, najavio je u četvrtak premijer Scott Morrison.

“Ove dodatne vakcine osigurane su u skladu s našim zahtjevima”, rekao je on novinarima u Canberri, prenosi Hina.

Australija je prošle sedmice odobrila upotrebu vakcine Pfizer/BioNTech za starije od 16 godina i očekuje da će krajem februara početi vakcinisati 80.000 ljudi sedmično.

Prvo će se vakcinisati osoblje koje radi sa zaraženima u karantinu i na granici, zdravstveni radnici na prvoj liniji borbe protiv pandemije te osoblje i štićenici domova za starije i nemoćne.

Nova pravila za odobrenje vakcina

Brazil pregovara o nabavi 30 miliona doza ruske vakcine “Sputnika V” i indijskog Covaxina, saopćilo je Ministarstvo zdravstva, a brazilski zdravstveni regulator najavio je nova pravila za odobrenje vakcina.

Ako postignu dogovor, ruski istraživački centar Gamaleya trebao bi isporučiti Brazilu 10 miliona doza “Sputnika V” u februaru i martu, a Bharat Biotech osam miliona doza Covaxina u februaru i još 12 miliona u martu, saopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Indijski Bharat Biotech zatražio je odobrenje brazilskog zdravstvenog regulatora Anvise za provođenje treće faze kliničkih ispitivanja svoje vakcine u Brazilu, prenosi Reuters.

Anvisa je ranije objavla da će izmijeniti pravila za hitno odobrenje vakcina kako bi mogla izdavati odobrenja za vakcine koja su testirana van zemlje.

Zaseban postupak za proizvođače

Brazilski regulator najavio je da će osmisliti zaseban postupak za proizvođače vakcina koji su provodili masovna klinička ispitivanja van Brazila, jer su do sada samo vakcine koje su prošle treću fazu kliničkih ispitivanja u Brazilu mogle dobiti odobrenje za hitnu upotrebu.

Regulator tvrdi da će se izmjenom pravila osigurati povećanje zaliha vakcina u najvećoj latinoameričkoj zemlji.

Brazil je u drugoj polovici januara odobrio vakcine koje su proizveli kineski Sinovac Biotech i britansko-švedska AstraZeneca.

Brazil ima više od devet miliona zaraženih i više od 226.308 žrtava COVID-19, pokazuju podaci Univerziteta “Johns Hopkins”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO