Zabrana ulaska iz 20 država u Saudijsku Arabiju

Na listi su UAE, SAD, Turska, Velika Britanija, Brazil. Egipat, Njemačka, Francuska, Italija, Švicarska, Švedska, Argentina, Indija, Pakistan, Japan…

Mjera je dio preventivnih poteza vlasti kako bi se spriječilo dalje širenje korona virusa (Reuters)

Saudijska Arabija je zabranila ulazak ljudi iz 20 država na svoju teritoriju, uz izuzimanje diplomata, saudijskih državljana i medicinskih radnika kao i njihovih porodica, a sve s cilje suzbijanja širenja korona virusa, objavila je državna novinska agencija, na koju se poziva Al Jazeera English.

Kako se navodi, zabrana stupa na snagu u srijedu i odnosi se na ljude koji dolaze iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta, Libana, Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije, Irske, Portugala, Švicarske, Švedske, Brazila, Argentine Južnoafričke Republike, Indije, Indonezije, Pakistana i Japana.

“Odluka se odnosi i na one putnike koji dolaze iz drugih država, a ukoliko su prošli kroz jednu od 20 zabranjenih država 14 dana prije zahtjeva za ulazak u Kraljevstvo“, javila je Saudijska novinska agencija, pozivajući se na zvanični izvor u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Do sada 6.380 preminulih

“Saudijski državljani, diplomate, medicinski radnici i članovi porodica navedenih kategorija koji dolaze iz navedenih država ili oni koji su bili u tranzitu u ovim državama 14 dana prije povratka u Kraljevstvo ući će u Kraljevstvo u skladu s mjerama predostrožnosti koje je odredilo Ministarstvo zdravstva.“

Ova mjera je dio preventivnih poteza saudijskih vlasti kako bi se spriječilo dalje širenje korona virusa.

Saudijska Arabija, najveća država od šest arapskih zemalja Zaljeva, zabilježila je blizu 369.000 slučajeva zaraze korona virusa, od kojih se više od 360.000 opravilo, dok je 6.383 osoba preminula.

Izvor: Agencije