Oxford: Vakcina AstraZenece je dobra i za starije

Uvjereni smo da je ta vakcina pogodna za sve starosne grupe, rekao je britanski ministar zdravstva.

Primjetan je dobar imunološki odgovor kod starijih, veoma slično mladim odraslim osobama, kaže šef kliničkog ispitivanja s Oxforda (EPA)

Vakcina Univerziteta Oxford i AstraZenece protiv COVID-19 daje dobar imunološki odgovor kod starijih ljudi, iako za sada nema dovoljno podataka o njegovoj tačnoj učinkovitosti, rekao je Andrew Pollard, voditelj kliničkih ispitivanja sa Oxforda.

Francuska je u utorak saopćila da se vakcina AstraZenece protiv bolesti COVID-19, iako odobrena, ipak ne preporučuje starijima od 65 godina, zbog nedovoljne količine podataka o njegovoj efikasnosti u toj dobnoj grupi.

Nepovjerenje u nivo zaštite

Takve preporuke ranije su dale Njemačka, Austrija i Italija, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Zamoljen da komentira izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je vakcina “kvaziefikasna” za starije osobe od 65 godina, Pollard je rekao da “ne razumije šta ta izjava znači”.

“Radi se o tome da imamo manje podataka za tu starosnu grupu i zbog toga ljudi imaju manje pouzdanja u nivo zaštite te vakcine”, kazao je on za BBC.

No, istakao je da je “primjetan dobar imunološki odgovor kod starijih, veoma slično mladim odraslim osobama”.

Ministar: Pogodna za sve grupe

“Zaštita koju vidimo ide u istom smjeru i sličnog je razmjera”, rekao je Pollard.

Također je istakao da je Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila vakcinu AstraZenece za sve dobne grupe, a u čiju efikasnost nimalo ne sumnja ni britanski ministar zdravstva Matthew Hancock.

“Uvjereni smo da je ta vakcina pogodna za sve starosne grupe”, kazao je Hancock.

Pollard je također rekao da bi se vakcina protiv COVID-19 mogla pokazati kao zaštita protiv teškog oblika bolesti, čak i uz nastajanje novih sojeva koji omogućavaju nastavak transmisije među ljudima.

Izvor: Agencije