UN: Mučenja i prisilni rad u sjevernokorejskim zatvorima

Iz UN-a kažu da postoji osnovana sumnja da se u zatvorima vrše zločini protiv čovječnosti.

U izvještaju se kaže da su gotovo svi ispitanici rekli da su ih tokom ispitivanja tukli (Reuters)
U izvještaju se kaže da su gotovo svi ispitanici rekli da su ih tokom ispitivanja tukli (Reuters)

U novom izvještaju Ureda za ljudska prava Ujedinjenih nacija kaže se da su zatvorenici u Sjevernoj Koreji žrtve mučenja i da su izloženi prisilnom radu, što predstavlja mogući zločin protiv čovječnosti.

U izvještaju, objavljenom sedam godina nakon što je UN utvrdio da se u Sjevernoj Koreji čine zločini protiv čovječnosti, dodaje se da u toj zemlji još uvijek postoje kampovi za političke zatvorenike, te da ih čuvaju snage sigurnosti, ali i da su detaljnije informacije sada oskudnije.

Pozivajući se na razgovore sa bivšim pritvorenicima, u izvještaju se navodi da i dalje postoje “dosljedni i vjerodostojni izvještaji o sistemskom nanošenju teških tjelesnih i psihičkih povreda ili patnje zatočenicima, batinanju, stresnim postupcima i gladi u pritvorskim jedinicama”.

Kazna za najmanji prestup

Ovaj nalaz potvrdio je navode iz UN-ove istrage iz 2014, koju je vodio australski sudija Michael Kirby, u kojoj se kaže da se u zatvorima u Sjevernoj Koreji vrše zločini protiv čovječnosti i mučenja.

U izvještaju se kaže da su gotovo svi ispitanici rekli da su ih tokom ispitivanja tukli i da su kažnjavani i za najmanje prestupe.

Jedan sagovornik je rekao da je vidio kako su jednu ženu policajci teško istukli nogama, jer je skrivala nekoliko paprika, pošto je hrana u zatvoru loša.

“Zahtijevam od međunarodne zajednice da postavi prioritet na pravdu i da poduzme hitne korake kako bi se spriječilo daljnje ozbiljno kršenje ljudskih prava narodu Sjeverne Koreje”, rekla je Michelle Bachelet, visoki komesar UN-a za ljudska prava.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO