Stručnjaci WHO-a u Wuhanu istražuju porijeklo korona virusa

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije posjetili su istraživački centar u kineskom gradu Wuhanu.

Članovi tima WHO-a više su puta naglasili da će u istraživanje ući otvoreno i da neće isključiti ni jedan mogući scenarij (EPA)

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) posjetili su u srijedu istraživački centar u kineskom gradu Wuhanu u sklopu istraživanja o porijeklu pandemije korona virusa, što se smatra vrhuncem istraživanja o virusu Sars-CoV-2.

Upravo je Wuhan bio mjesto na kojem se najprije rodila teorija o prelasku korona virusa sa životinja na ljude, iako je Kina to osporila. Uskoro se virus proširio diljem Kine, a onda i cijelog svijeta, prenosi Hina.

Posjet Svjetske zdravstvene organizacije Institutu za virologiju u Wuhanu (WIV) smatra se vrhuncem istraživanja o porijeklu korona virusa.

Laboratorij WIV-a vodeća je institucija pod Kineskom akademijom nauka i provodi istraživanje s korona virusima šišmiša za koje se sumnja da su izvor pandemije.

Posjeta laboratoriji

Peter Ben Embarek, naučnik koji vodi tim WHO-a, potvrdio je za novine Global Times da je njegov tim u srijedu posjetio laboratorij Instituta, poznat kao P4.

Osnovan 1956. godine, WIV je dom prvog kineskog laboratorija za biološku sigurnost u kojem naučnici proučavaju patogene – bakterije, viruse i druge mikroorganizme koji mogu uzrokovati razne bolesti. Laboratorij slijedi stroge međunarodne standarde.

WIV je i jedna od agencija Nacionalne zdravstvene komisije koja je 12. januara 2020. godine WHO-u predala očitani genoma novog korona virusa, prema izvještaju u novinama Global Times koje objavljuje kineska vlada.

Svijetom su kružile teorije zavjere da je virus pobjegao upravo iz ovog laboratorija, ali međunarodni i kineski stručnjaci to su opovrgnuli.

Naučnici koji rade u tom laboratoriju rekli su da su takvi navodi “smiješni” i “da ih niti ne vrijedi pobijati”.

Odbijanje tvrdnji

Izvor blizak laboratoriju rekao je da nikad nisu imali nikakav riskantan događaj, a odbacio je i tvrdnju da tri sedmice u novembru 2019. nije bilo aktivnosti na mobitelima u odjelu visoke sigurnosti WIV-a, izvijestio je list.

Neki su kritičari kineskih političara, poput bivšeg američkog državnog sekretara Mikea Pompea, “nemilosrdno okaljali laboratorij u sklopu svoje dugoročne strategije poticanja sukobljavanja s Kinom nalik hladnom ratu, bez davanja poštovanja nauci i činjenicama”, napisale su novine Global Times.

Također, pojavile su se i nedokazane sumnje da je virus SARS-CoV-2 mogao doći iz laboratorijske nesreće s umjetno proizvedenim korona virusom.

No, većina vodećih stručnjaka koji su pregledali genetske podatke slažu se da je korona virus koji se proširio svijetom nastao prirodno.

Međunarodno poznati istraživač šišmiša Shi Zhengli već se sastao sa stručnjacima WHO-a i održao im prezentaciju.

Osjetljiva potraga

Potraga za porijeklom patogena politički je osjetljiva, a Kina se okomila na zemlje poput Australije zbog zahtjeva za takvim istraživanjem.

Čini se da  Peking strahuje da će biti proglašen krivim za pandemiju koja je ubila više od 2,2 miliona ljudi diljem svijeta, ocjenjuje agencija dpa.

Kineski propagandni aparat posljednjih je mjeseci nastojao nametnuti sumnju je li virus uopće porijeklom iz njihove zemlje, ukazujući na nepotvrđene izvještaje da je zaraza postojala u drugim zemljama prije nego što se počela širiti iz Kine krajem 2019. godine.

Članovi tima WHO-a više su puta naglasili da će u istraživanje ući otvoreno i da neće isključiti ni jedan mogući scenarij.

Misija WHO-a u Kini najprije je imala problema s vizama, a potom su proveli dvije sedmice u karantinu. To su razdoblje iskoristili za pripremu i održavanje konferencijskih poziva.

Tim je počeo raditi u Wuhanu krajem januara, a među ostalim posjetili su tržnicu morskih plodova povezanu s mnogim ranim slučajevima COVID-a 19.

Izvor: Agencije