Rouhani: Nijedna klauzula JCPOA neće se promijeniti

To je sporazum; ukoliko ga žele, svi mu se moraju povinovati; ukoliko ne, mogu otići živjeti svoje živote, poručio je predsjednik Irana.

Hassan Rouhani: Niko neće biti pridodan u nuklearni sporazum (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani u srijedu je odbacio promjene u nuklearnom sporazumu Teherana sa svjetskim silama i pozive za širenjem njegovih odredbi koje uključuju i regionalne zemlje.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden izrazio je podršku vraćanju sporazumu, koji je bivši predsjednik Donald Trump napustio, ali insistira da ga Teheran prvi u potpunosti ispoštuje.

Biden razmatra širenje sporazuma van pitanja nuklearnih aktivnosti, prenosi Fena, pozivajući se na AFP.

‘Svi mu se moraju povinovati’

Iranski regionalni suparnik Saudijska Arabija također je izrazila želju da ima ulogu u svim budućim razgovorima o nuklearnom sporazumu.

“Nijedna klauzula JCPOA neće se promijeniti. Znajte to. I niko neće biti pridodan u JCPOA“, izjavio je Rouhani na sastanku Vlade, koji je prenosila državna televizija, koristeći zvanični naziv za Zajednički sveobuhvatni plan akcije – JCPOA.

“To je sporazum. Ukoliko ga žele, svi mu se moraju povinovati. Ukoliko ne, mogu otići živjeti svoje živote“, dodao je Rouhani.

Izvor: Agencije