Polovina stanovnika New Delhija bila izložena COVID-u

U Indiji je registrirano 10,8 miliona slučajeva zaraze korona virusom, najviše nakon Sjedinjenih Američkih Država.

Istraživanja pokazuju da je veliki broj zaraženih osoba asimptomatski, (Reuters)
Istraživanja pokazuju da je veliki broj zaraženih osoba asimptomatski, (Reuters)

U posljednja 24 sata u svijetu je registrirano 29.676 novih slučajeva zaraze korona virusom, čime je ukupan broj slučajeva porastao na 104.414.570, pokazuju podaci objavljeni na stranici Worldometers.

Sjedinjene Američke Države su sa 27.027.347 slučajeva zaraze zemlja s najvećim brojem zaraženih, a slijede Indija (10.778.206), Brazil (9.286.256), Rusija (3.884.730) i Velika Britanija (3.852.623).

Više od polovine od 20 miliona stanovnika New Delhija bilo je zaraženo korona virusom, pokazalo je vladino serološko istraživanje, koje je potvrdilo ranija istraživanja privatnog sektora.

 

U Indiji je registrirano 10,8 miliona slučajeva zaraze korona virusom, najviše nakon Sjedinjenih Američkih Država.

Istraživanje koje je provedeno između 15. i 23. januara , a koje je utemeljeno na oko 28.000 uzoraka, sugerira da je stvarni broj zaraženih među populacijom od 1,35 milijardi stanovnika drastično veći i približava se nivou imuniteta krda, prenose agencije.

“U petom serološkom istraživanju koje je provedeno u glavnom gradu Delhija, antitijela na [korona virus] otkrivena su kod 56,13 posto stanovnika”, napisao je ministar zdravstva države Delhi Satyendar Jain na Twitteru, nakon što je objavljen izvještaj.

“Posljednje istraživanje otkrilo je do 26 posto seroprevalencije. To znači da se Delhi približava imunitetu krda. Slučajevi se, također, smanjuju, trenutno na dnevnom nivou imamo 200 zaraženih, stopa pozitivnih slučajeva je niska. Ali, ne bih vas želio iznevjeriti. Nosite maske”, rekao je Jain novinarima.

Službeno je Delhi registrirao 635.257 slučajeva – tek nešto više od tri posto stanovništva – međutim, istraživanja pokazuju da je veliki broj zaraženih osoba asimptomatski, rekli su državni službenici Delhija.

U Kini najmanje zaraženih u posljednjih mjesec dana

U Kini je u posljednja 24 sata registrirano 25 novih slučajeva korona virusa, što je najmanji dnevni bilans u posljednjih mjesec dana.

U Kini je registriran pad broja novozaraženih (EPA)

Nacionalna zdravstvena komisija saopćila je da je kod 15 novih slučajeva riječ o lokalnoj transmisiji zaraze.

Novih asimptomatskih slučajeva, koje Kina ne klasificira kao potvrđene, registrirano je 12, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U Kini je od početka pandemije registrirano 89.619 zaraženih, a broj smrtnih slučajeva ostao je 4.636.

Španija: Rekordnih 724 preminulih u posljednja 24 sata

U posljednja 24 sata u Španiji je preminulo 724 COVID pacijenata, što je najveći dnevni bilans smrtnih slučajeva među COVID pacijentima od prvog vala pandemije prošlog aprila.

Od proglašenja pandemije u Španiji je preminulo ukupno 59.805 ljudi, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

U Španiji je do utorka administrirano 1.673.000 doza vakcina, a 418.500 ljudi je revakcinisano.

Francuska: Rekordan broj hospitaliziranih

Broj COVID pacijenata u bolnicama širom Francuske dostigao je rekordan broj od novembra prošle godine.

Od 28.029 oboljelih koji se nalaze u bolnicama, 3.270 se liječi na intenzivnoj njezi.

I broj hospitaliziranih i broj pacijenata na intenzivnoj njezi najviši je u ovoj godini, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

Više od 28.000 pacijenata u bolnicama registrirano je posljednji put 30. novembra 2020. godine, dok je rekordan broj hospitaliziranih zabilježen 16. novembra prošle godine, kada se u bolnicama širom Francuske nalazilo 33.497 oboljelih.

Ministarstvo zdravlja Francuske objavilo je i da je povećan broj preminulih (EPA)

U Francuskoj je potvrđeno 23.337 novih slučajeva korona virusa, što je veliki skok u odnosu na jučerašnjih 4.347 i više čak i od prošlog ponedjeljka, kada je registrirano 22.086 zaraženih, navodi Reuters, pozivajući se na podatke koje je objavilo Ministarstvo zdravstva.

Ministarstvo zdravstva objavilo je i da je povećan broj preminulih – u utorak je zabilježeno još 726 smrtnih slučajeva.

Macron: Moguća vakcinacija do kraja ljeta

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je da će svi Francuzi koji žele biti vakcinisani dobiti tu mogućnost do kraja ljeta ove godine.

Upozorio je da bi se farmaceutske kompanije trebale već sada pripremati za vakcine, koje će biti neophodne naredne zime i iduće godine, jer “virus brzo mutira”, te je najavio skori početak proizvodnje vakcina u Francuskoj, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Moramo razmišljati i o zemljama u razvoju, jer ako se i tamo ne vakcinišu građani, virus će nastaviti cirkulirati, mutirati i vraćati nam se”, rekao je Macron i potvrdio da je 27 zemalja članica Evropske unije do sada naručilo 2,7 milijardi doza vakcina.

Kazao je da je francuska naučna delegacija koju je nedavno poslao u Rusiju imala pozitivnu razmjenu, kao i da izvještaji ukazuju da vakcina “Sputnik V” pruža efikasnu zaštitu od korona virusa.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO