Jeff Bezos odlazi sa čela Amazona

Osnivač kompanije će postati izvršni predsjednik, što je potez koji će mu dati ‘vremena i energije’ za fokus na druge proizvode i inicijative.

Najbogatiji čovjek na svijetu na čelu Amazona je od njegovog početka 1994. godine (Arhiva)

Amazon je objavio da će se utemeljitelj i izvršni direktor Jeff Bezos povući sa mjesta izvršnog predsjednika kompanije koju je pokrenuo prije gotovo tri desetljeća u svojoj garaži te će ga naslijediti Andy Jassy.

Bezos će postati izvršni predsjednik, što je potez koji će mu, kako je rekao, dati “vremena i energije” za fokus na druge proizvode i inicijative, prenosi Hina, pozivajući se na BBC.

Najbogatiji čovjek na svijetu na čelu Amazona je od njegovog početka 1994. godine.

Kompanija danas zapošljava 1,3 miliona ljudi diljem svijeta, a eksplozivan rast zabilježila je tokom prošle godine, kada je pandemija korona virusa potaka rast online trgovine.

Odlazak sa mjesta operativnog šefa

Do izmjene na čelnoj poziciji doći će u drugoj polovici 2021. godine.

Bezos je svojim zaposlenicima poslao saopćenje u kojem im poručuje da s uzbuđenjem objavljuje odlazak sa mjesta operativnog šefa kompanije.

“Nikad nisam imao više energije i ovo nije umirovljenje”, napisao je Bezos (57), poručujući da s velikim entuzijazmom čeka rezultate ovih promjena.

Najveći kvartalni prihod svih vremena

Amazon je u četvrtom tromjesečju prošle godine ostvario najveći kvartalni prihod svih vremena, koji je prvi put premašio granicu od 100 milijardi dolara.

Kompanija je u izvještaju o poslovanju navela da je u tromjesečju oktobar-decembar 2020. zabilježila prihode od 125,56 milijardi dolara, usljed talasa prazničnih kupovina i uzleta šopingovanja na mreži zbog pandemijskih mjera ograničenja kretanja ljudi, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC.

Kvartalna dobit je duplo veća od prognoza analitičara i iznosi 14,09 dolara po akciji. Kompanija Refinitiv, koja se bavi prikupljanjem i prodajom finansijskih informacija, predviđala je da će dobit iznositi 7,23 dolara po akciji.

Cijena akcija Amazona porasla je za 0,3 procenta na produženom trgovanju na Wall Steetu nakon objave finansijskog izvještaja.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO