Američki regulator odobrio jednodoznu vakcinu Johnson & Johnson

Doze se mogu čuvati u standardnom hladnjaku, za razliku od iznimno hladnih uvjeta u kojima moraju biti druga dva cjepiva, ono Moderne i Pfizera/BioNTecha.

Odobrenje je dodatni poticaj američkim naporima pri procjepljivanju (EPA)

Johnson & Johnson cjepivo protiv COVID-19 dobilo je službeno odobrenje američkih regulatora, što ga čini trećom vrstom cjepiva dostupnog u toj zemlji.

Odobrenje je dano dan nakon što je odbor neovisnih stručnjaka dostavio odobrenje cjepiva Upravi za hranu i lijekove (FDA), prenosi Hina.

To odobrenje je dodatni poticaj američkim naporima pri procjepljivanju koje se ubrzava nakon sporog uvođenja. Oko 47,2 miliona ljudi primilo je barem jednu dozu cjepiva protiv COVID-19, izvijestio je u petak Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Do kraja marta 20 miliona doza

Johnson & Johnson je priopćio da će 20 miliona doza biti isporučeno SAD-u do kraja marta. Tvrtka planira isporučiti 100 miliona doza tokom prve polovine 2021.

Doze se mogu čuvati u standardnom hladnjaku, za razliku od iznimno hladnih uvjeta u kojima moraju biti druga dva cjepiva, ono Moderne i Pfizera/BioNTecha.

Globalno kliničko ispitivanje pokazalo je da je cjepivo Johnson & Johnson učinkovito 66 posto u prevenciji različitih inačica korona virusa. Imalo je 85-postotnu učinkovitost u zaštiti od teških slučajeva.

Farmaceutska kompanija je sredinom februara predala zahtjev za odobrenje svog cjepiva protiv COVID-19 u Evropskoj uniji, a odluka se očekuje u martu. To jednodozno cjepivo bit će četvrto odobreno u EU-u ako dobije zeleno svjetlo agencije sa sjedištem u Amsterdamu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO