SAD: Khashoggija likvidirao saudijski tim ubica; Rijad: Odbacujemo neprihvatljivu ocjenu

Jamala Khashoggija je usmrtio saudijski tim ubica pod komandom princa Mohammeda bin Salmana, zaključile su obavještajne agencije SAD-a.

Tijelo Jamala Khashoggija nikada nije pronađeno (Reuters)

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije odbacilo je izvještaj američkih obavještajaca u kojem se odgovornost za ubistvo Jamala Khashoggija pripisuje prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu (MBS).

Jamala Khashoggija je ubio saudijski tim ubica, koji su djelovali pod komandom princa Mohammeda bin Salmana, zaključile su obavještajne agencije Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Al Jazeera English.

Neklasificirani izvještaj američkih obavještajaca, objavljen u petak, po prvi put potvrđuje koju ulogu, prema uvjerenjima vodećih obavještajnih rangova SAD-a, imao je saudijski de facto vladar u ubistvu saudijskog novinara 2018. godine.

Reuters navodi kako je MBS “odobrio operaciju hvatanja ili ubijanja disidentskog novinara Jamala Khashoggija“, pozvavši se na ovaj izvještaj, dodavši kako je njegova objava napravljena “na način da ublaži štetu američko-saudijskim odnosima“.

„Kraljevina Saudijska Arabija u potpunosti odbacuje negativnu, lažnu i neprihvatljivu ocjenu u izvještaju koja se odnosi na vodstvo Kraljevine i napominje da izvještaj sadržava netačne informacije i zaključke”, navodi Ministarstvo vanjskih poslova u saopštenju koje je objavila saudijska novinska agencija.

U izvještaju američke obavještajne zajednice, koji je sačinio Ured direktora nacionalnih obavještajnih službi, navodi se da su američke agencije zaključile da je Mohammed Bin Salman „odobrio operaciju“ otmice ili ubistva saudijskog novinara u Istanbulu u oktobru 2018. godine.

Khashoggi, kolumnist Washington Posta, ubijen je i raskomadan od strane saudijskog tima za ubistva u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a njegovo tijelo nikada nije pronađeno.

“Ovo je bio grozan zločin i teško kršenje zakona i vrijednosti Kraljevine”, navodi se u saopštenju ministarstva.

‘Grupa pojedinaca prekršila propise i ovlasti’

“Zločin je počinila grupa pojedinaca koja je prekršila sve odgovarajuće propise i ovlasti agencija u kojima su zaposleni. Ti pojedinci su optuženi i osuđeni na sudovima u Kraljevini i presude su pozdravili članovi porodice Jamala Khashoggija”, dodaje se u izjavi ove kraljevine.

“Procjenjujemo kako je prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman odobrio operaciju u Istanbulu (Turska) kako bi se zarobio ili ubio saudijski novinar Jamal Khashoggi“, prenosi Reuters izvještaj Ureda američkog direktora nacionalnih obavještajnih službi.

“Zasnivamo ovu ocjenu na osnovu kontrole prijestolonasljednika nad donošenjem odluka u Kraljevstvu, direktne umiješanosti ključnog savjetnika i pripadnika osiguranja Mohammeda bin Salmana u operaciji, kao i podrške prijestolonasljednika da se koriste nasilne mjere kako bi se ušutkali disidenti van države, uključujući Khashoggija.“

Izvještaj na nekoliko stranica, koji je zatražio Kongres SAD-a, bivši predsjednik Donald Trump odbijao je objaviti, ali se novi predsjednik Joe Biden tokom predizborne kampanje obavezao na to, poručivši da će Saudijci odgovarati zbog Khashoggijevog ubistva.

Saudijska Arabija dugo je negirala da je Bin Salman imao saznanja o zločinu.

Nakon što je u petak objavila sadržaj izvještaja, Bidenova administracija najavila je zabrane putovanja za 76 saudijskih državljana i nametnula finansijske sankcije saudijskom generalu Ahmadu Hassanu Mohammadu Asiriju, bliskom saradniku Bin Salmana.

“Zaista je žalosno što se ovaj izvještaj, sa neopravdanim i netačnim zaključcima, objavljuje uprkos tome što je Saudijska Arabija jasno osudila gnusni zločin, a njeno vodstvo poduzelo potrebne korake kako bi se osiguralo da se takva tragedija više nikada ne ponovi”, stoji u saudijskom saopštenju.

“Izvještaj, na samo tri stranice, navodi da je saudijski princ Muhammed bin Salman odgovoran zbog odobravanja ubojstva ili otmice Jamala Khashoggija. Navodi se da je princ imao apsolutnu kontrolu nad saudijskom obavještajnom agencijom. Izvještaj je naručio Kongres, a sastavilo ga je 17 američkih obavještajnih agencija. Ovo je prvi put da je saudijski princ javno imenovan u Americi kao odgovorna osoba. Salman demantira da je on naredio ubojstvo“, iz Washingtona javlja Al Jazeerin dopisnik Ivica Puljić.

Izvor: Al Jazeera