Guterres: Crveni alarm za planetu

Klimatski ciljevi nisu ni blizu ostvarivanja onog što je definirano Pariskim sporazumom o klimi, kaže generalni sekretar Ujedinjenih naroda.

Zemlje obuhvaćene izvještajem odgovorne su za približno 30 posto svjetske emisije plinova s efektom staklene bašte (EPA - Ilustracija)
Zemlje obuhvaćene izvještajem odgovorne su za približno 30 posto svjetske emisije plinova s efektom staklene bašte (EPA - Ilustracija)

Nacionalni klimatski ciljevi (NDC) nisu ni blizu ostvarivanja onog što je definirano Pariškim sporazumom o klimi, a prema kojem je predviđeno da se globalno zagrijavanje uspori koliko god je to moguće.

“Interni rezultati Konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promenama predstavljaju crveni alarm za našu planetu“, rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Izvještaj se bavi nacionalnim klimatskim naporima 75 država koje su već predale svoje ažurirane “nacionalne klimatske ciljeve“.

Daleko od planiranog cilja

Zemlje obuhvaćene izvještajem odgovorne su za približno 30 posto svjetske emisije plinova sa efektom staklene bašte.

“Planovi članica Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena stavljaju nas daleko od cilja koji smo postavili Pariskim sporazumom“, rekla je Patricia Espinosa, izvršna direktorica UN-a za klimatske promjene.

Dosadašnji napori država pokazuju da bi se emisija štetnih plinova mogla smanjiti samo za jedan posto, što je daleko od cilja da se postigne da se do 2030. godine temperatura poveća najviše za stepen i po, a prema dogovoru Međunarodnog panela o klimatskim promjenama.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO