Eksplozija na izraelskom teretnom brodu

Uzrok eksplozije na brodu koji je plovio Omanskim zaljevom još se ne zna.

Ovaj incident je podsjetio na leto 2019. godine kada se na istom području dogodio niz napada (EPA)
Ovaj incident je podsjetio na leto 2019. godine kada se na istom području dogodio niz napada (EPA)

Na izraelskom teretnom brodu koji je plovio sa Bliskog istoka, dogodila se eksplozija, čiji se uzrok još ne zna, što je izazvalo zabrinutost za sigurnost brodova koji plove u tom regionu u jeku porasta napetosti na relaciji između SAD-a i Irana.

U saopštenju Službe za pomorske operacije Velike Britanije, brod i posada su sigurni, ali su bili primorani da se zapute u najbližu luku u Omanskom zaljevu, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Brod je isplovio iz Dammama u Saudijskoj Arabiji, a za odredište mu je naveden Singapur.

Izrael i Iran bez komentara

Ovaj incident je podsjetio na leto 2019. godine kada se na istom području dogodio niz napada za koje je američka mornarica optužila Iran, što je zvanični Teheran negirao.

Izraelski Channel 13 izvijestio je da ta zemlja sumnja da iza eksplozije stoji Iran, ali nije naveo izvore za te pretpostavke, dok izraelski zvaničnici nisu odgovorili na molbe za komentar, što nije učinila niti iranska vlada.

U međuvremenu, američki predsjednik Joe Biden naredio je bombardovanje lokacija koje kontrolišu proiranske snage u Siriji, pokušavajući istovremeno da oživjeti nuklearne pregovore sa Iranom.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO