Držati Bin Salmana odgovornim: Reakcije iz svijeta na američki izvještaj

Rastu pozivi za odgovornost saudijskog prijestolonasljednika, nakon što je zaključeno da je pod komandom imao tim za ubistva.

Ubijeni saudijski novinar Jamal Khashoggi bio je kolumnist Washington Posta, koji je bio kritičan prema Mohammedu bin Salmanu (Anadolija)

Američke obavještajne agencije zaključile su u novom izvještaju da je ubijeni novinar i disident Jamal Khashoggi likvidiran od strane saudijskog tima za ubistva koji operiše pod komandom saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

U povjerljivom izvještaju objavljenom u petak, potvrđena je uloga za koju američki obavještajni zvaničnici vjeruju da je imao Bin Salman u zločinu iz 2018. godine.

“Procjenjujemo da je prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman odobrio operaciju u Istanbulu u Turskoj, za hvatanje ili ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija”, rekao je Ured američkog direktora nacionalne obavještajne službe.

„Od 2017., krunisani princ imao je apsolutnu kontrolu nad sigurnosnim i obavještajnim organizacijama, zbog čega je malo vjerovatno da je operacija ovakve prirode izvršena bez njegove autorizacije“, zaključeno je.

Saudijski zvaničnici poriču da je Bin Salman imao ulogu u ubistvu.

Evo kako je svijet reagovao na objavu američkog izvještaja.

S. Arabija poriče, UAE je podržava

U saopštenju koje je objavila saudijska agencija SPA, Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje je reklo: „Vlada Kraljevine Saudijske Arabije u potpunosti odbacuje… procjene u izvještaju koje se odnose na vodstvo zemlje i naglašava da izvještaj sadrži netačne informacije i zaključke“.

Ujedinjeni Arapski Emirati brane stav Saudijske Arabije, izvijestila je državna novinska agencija WAM.

Ministarstvo vanjskih poslova UAE-a „izražava podršku saudijskom pravosuđu, koje je potvrdilo predanost Kraljevine vladavini zakona u transparentnom i nepristrasnom obliku, držeći odgovornim sve koji su bili umiješani u slučaj“, tvrdi WAM.

Velika Britanija ponovila je stav da je ta zemlja uvijek bila jasna u navodima da je „ubistvo Jamala Khashoggija užasan zločin“.

U izjavi ministarstva vanjskih poslova se kaže: „Pozivali smo na temeljitu, vjerodostojnu i transparentnu istragu kako bi odgovorni bili kažnjeni i izrekli smo sankcije protiv 20 Saudijaca koji su sudjelovali u ubistvu“.

Callamard: Sankcije prijestolonasljedniku

U objavi na Facebooku, Agnes Callamard, specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija za vansudska ubistva, rekla je da je bi SAD trebao predvoditi napore na utvrđivanju odgovornosti.

„Nakon objave američkog izvještaja, u kojem se potvrđuje krivica saudijskih dužnosnika na najvišim nivoima, SAD bi sada trebao preuzeti vodstvo u osiguranju odgovornosti za ovaj zločin i uspostavljanju međunarodnih mehanizama za sprječavanje i kažnjavanje takvih djela u budućnosti“, napisala je Callamard.

„SAD treba uvesti sankcije krunisanom princu, kao što je učinio i sa ostalim počiniocima, ciljajući njegovu ličnu imovinu, ali i međunarodne angažmane”, dodala je.

„Pozivam saudijsku vladu da otkrije jesu li (Khashoggijevi) posmrtni ostaci uništeni na licu mjesta ili su negdje zbrinuti i na koji način. Odgovorni pojedinci previše dobro znaju detalje i, suočavajući se sa nesavjesnom šutnjom Saudijaca, međunarodna zajednica mora izvršiti pritisak za potpuno otkrivanje svih činjenica“.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Kongresa SAD-a pozvala je američku vladu da razmotri odnose sa Saudijskom Arabijom.

“Vlada Sjedinjenih Država mora ponovno procijeniti i kalibrirati odnose sa Saudijskom Arabijom, s obzirom na nalaze iz ovog izvještaja, koji su dio uznemirujućeg obrasca kršenja ljudskih prava od strane Kraljevine”, rekla je Pelosi.

‘Neizabrani, brutalni ubica’

Organizacija Demokratija za arapski svijet odmah (Democracy for Arab World Now), sa sjedištem u SAD-u koju je osnovao Khashoggi, zahvalila je Bidenovoj administraciji na transparentnosti, ali je i pozvala na nametanje sankcija Bin Salmanu.

„Izvještaj je potvrdio ono za šta odavno znamo da je istina – Mohammed bin Salman je naredio ubistvo Jamala Khashoggija“, kaže izvršna direktorica organizacije Sarah Leah Whitson.

„Predsjednik Biden treba ispuniti obećanje i držati Bin Salmana odgovornim, tako što će mu, u najmanju ruku, izreći iste sankcije kao i njegovim podređenim, te okončati isporuku oružja u Saudijsku Arabiju koje će kontrolirati neizabrani, brutalni ubica“, dodala je.

Khashoggijeva vjerenica Hatice Cengiz na Twitteru je samo napisala hashtag #justiceforjamal.

Fred Ryan, izvršni direktor Washington Posta, čiji je Khashoggi bio kolumnist, rekao je: „Od dana kada je ovaj nevini novinar brutalno ubijen, pozivali smo na dvije važne akcije – da se saznaju činjenice i da se utvrdi odgovornost za krivce. Izvještaj je iznio činjenice, ali sada se treba pripisati puna odgovornost onome ko je autorizovao brutalno ubistvo“.

Izvor: Al Jazeera i agencije