Vizne restrikcije SAD-a za 76 Saudijaca

Riječ je o osobama optuženima da su prijetili disidentima u inostranstvu, prije svega saudijskom novinaru Khashoggiju ubijenom 2018. godine u Istanbulu.

Antony Blinken kaže kako je Jamal Khashoggi platio životom da izrazi svoje mišljenje (EPA)

Sjedinjene Američke Države su objavile u petak kako uvode vizne restrikcije za 76 Saudijaca optuženih da su “prijetili disidentima u inostranstvu“, prije svega saudijskom novinaru Jamalu Khashoggiju ubijenom 2018. godine u saudijskom konzulatu u Turskoj.

Mjere su najavljene ubrzo poslije objavljivanja izvještaja američke obavještajne službe u kojem se optužuje saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman da je “odobrio“ ubistvo ili otmicu novinara Khashoggija.

Sa izvještaja, koji je sastavljen ranije u petak, skinuta je oznaka tajnosti, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Ove mjere donijete su na osnovu novog propisa koji američki State Department naziva “Khashoggi zabrana“ (SAD) i prema kojem se treba zabraniti ulaz u SAD svakoj osobi optuženoj da je napala, u ime vlasti svoje zemlje, disidente ili novinare u inostranstvu, rekao je državni sekretar SAD-a Antony Blinken u saopćenju.

Kazna za prijetnje

Identitet i funkcije Saudijaca protiv kojih su uvedene ove prve mjere nisu navedeni.

“Jamal Khashoggi je platio životom da izrazi svoje mišljenje“, rekao je Blinken i objasno kako želi “kazniti države koje prijete i napadaju novinare ili osobe koje smatraju protivnicima an svojih granica samo zato što oni koriste svoje osnovne slobode“.

“Rekli smo vrlo jasno da vanteritorijalni napadi i prijetnje Saudijske Arabije aktivistima, disidentima i novinarima trebaju prestati. SAD ih neće tolerirati“, naveo je Blinken u saopćenju.

Izvor: Agencije