Vizne restrikcije SAD-a za 76 Saudijaca

Riječ je o osobama optuženima da su prijetili disidentima u inostranstvu, prije svega saudijskom novinaru Khashoggiju ubijenom 2018. godine u Istanbulu.

Antony Blinken kaže kako je Jamal Khashoggi platio životom da izrazi svoje mišljenje (EPA)
Antony Blinken kaže kako je Jamal Khashoggi platio životom da izrazi svoje mišljenje (EPA)

Sjedinjene Američke Države su objavile u petak kako uvode vizne restrikcije za 76 Saudijaca optuženih da su “prijetili disidentima u inostranstvu“, prije svega saudijskom novinaru Jamalu Khashoggiju ubijenom 2018. godine u saudijskom konzulatu u Turskoj.

Mjere su najavljene ubrzo poslije objavljivanja izvještaja američke obavještajne službe u kojem se optužuje saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman da je “odobrio“ ubistvo ili otmicu novinara Khashoggija.

Sa izvještaja, koji je sastavljen ranije u petak, skinuta je oznaka tajnosti, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Ove mjere donijete su na osnovu novog propisa koji američki State Department naziva “Khashoggi zabrana“ (SAD) i prema kojem se treba zabraniti ulaz u SAD svakoj osobi optuženoj da je napala, u ime vlasti svoje zemlje, disidente ili novinare u inostranstvu, rekao je državni sekretar SAD-a Antony Blinken u saopćenju.

Kazna za prijetnje

Identitet i funkcije Saudijaca protiv kojih su uvedene ove prve mjere nisu navedeni.

“Jamal Khashoggi je platio životom da izrazi svoje mišljenje“, rekao je Blinken i objasno kako želi “kazniti države koje prijete i napadaju novinare ili osobe koje smatraju protivnicima an svojih granica samo zato što oni koriste svoje osnovne slobode“.

“Rekli smo vrlo jasno da vanteritorijalni napadi i prijetnje Saudijske Arabije aktivistima, disidentima i novinarima trebaju prestati. SAD ih neće tolerirati“, naveo je Blinken u saopćenju.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO