Testiranje turskog oružja i poruka Atini

Pomorska doktrina Mavi Vatan usmjerena je na proširenje turskog suvereniteta nad morskim područjima.

Manevri su prilika za testiranje oružja domaće proizvodnje koje je nedavno stavljeno u upotrebu (Anadolija)
Manevri su prilika za testiranje oružja domaće proizvodnje koje je nedavno stavljeno u upotrebu (Anadolija)

Piše: Zahir al-Beik – Ankara

Turska je u četvrtak započela svoje pomorske vojne vježbe pod nazivom Mavi Vatan 2021  (Plava domovina 2021) u Mediteranskom i Egejskom moru, koja se podudara s eskalacijom napetosti s Grčkom zbog istraživanja koja Ankara provodi na sjeveru Egejskog mora.

Ove vojne vježbe su od velikog značaja jer se odvijaju u uzavrelom pomorskom okruženju, u kontekstu graničnog spora s Atinom i spora oko nalazišta plina i otoka koji se nalaze između dvije zemlje.

Ministarstvo odbrane Republike Turske objavilo je saopćenje u kojem je najavilo da Komanda pomorskih snaga planira provoditi vojne vježbe, od 25. februara do 7. marta, ističući kako je cilj vježbe procjena spremnosti jedinica i brodova Komande pomorskih snaga i povećanje borbene spremnosti vojnika za pomorske operacije.

U vježbama će sudjelovati 87 ratnih brodova, 27 aviona i 20 helikoptera iz različitih pomorskih, zračnih i kopnenih snaga, uključujući udarne helikoptere koji pripadaju Komandi  kopnenih snaga i lovce F-16 u sastavu turskih zračnih snaga.

U vježbama će učestvovati i kopnene, zračne i žandarmerijske snage, uz desetke brodova, helikoptera i aviona turske obalne straže.

U vježbama će se koristit živa municija, dok će se kao mete u pomorskim i zračnim napadima koristiti brza samoupravljajuća vozila kako bi se stvorilo stvarno operativno okruženje.

Grčko uznemiravanje

Turske vojne vježbe dolaze u vrijeme kada je Ministarstvo odbrane ove zemlje saopćilo da su njegove snage odgovorile na provokacije četiri grčka ratna aviona F-16 u vodama Egejskog mora. Grčki lovci su provocirali turski brod koji je vršio istraživanja u međunarodnim vodama sjevernog Egejskog mora.

Grčki lovci približili su se turskom brodu TCG Cesme na udaljenosti od dvije nautičke milje, a zatim su ispalili signalne rakete prije nego što su se udaljili od mjesta na kojem se nalazio brod.

Brod Cesme nastavlja provoditi svoju misiju u međunarodnim vodama sjevernog Egejskog mora, koja je počela 18. februara i traje do 2. marta, u sklopu svog godišnjeg programa naučnih i tehničkih istraživanja na hidrografskom polju.

Turski avion F-16 (Anadolija)

Tursko Ministarstvo odbrane je izjavilo da su grčki lovci provocirali brod s visine od hiljadu metara, te da je odgovoreno na uznemiravanje grčkih borbenih aviona, ali nije objašnjeno na koji način.

Ovakve provokacije grčkih lovaca uslijedile su nakon što su turski vojni izvori saopćili da je Atina provodila mnoge aktivnosti u cilju eskalacije napetosti u Egejskom moru, od manevara do podmorskih misija, otkako je 25. januara započela pregovore s Turskom oko spora vezano za istraživanja na Mediteranu.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar je rekao: “Naš stav je jasan po pitanju uznemiravanja turskog istraživačkog broda od strane grčkih borbenih aviona. Ono što ćemo poduzeti u vezi s tim također je jasno i u okviru zakona.”

Grčka je prošle sedmice protestirala protiv slanja turskog istraživačkog broda Cesme, što je ocijenila kao nepotreban potez. Atina je saopćila da, bez obzira na to što brod svoje zadatke obavlja u međunarodnim vodama, odgovornost za izdavanje pomorskih upozorenja u tom dijelu Egejskog mora ima Grčka.

Poruka Atini i testiranje novog naoružanja

U tom kontekstu, umirovljeni turski general Ismail Hakki kaže: “Naša vojska želi zaštititi interese Republike i njene pomorske dobiti, a trenutnim manevrima objavljujemo svoju spremnost i odlučnost da ih zaštitimo pod sloganom: Snažni u svojoj plavoj domovini. Sigurni u svojoj domovini!”

General Hakki je izjavio za Al Jazeeru da Grčka stalno govori o projektima za istraživanje plina i nafte u Mediteranu, a Turska upozorava i naglašava da će snažno odgovoriti na bilo koji sporazum koji je zaobilazi. Stoga su ove vojne vježbe važna poruka u tom kontekstu, kazao je.

Istaknuo je da manevri predstavljaju priliku za testiranje oružja domaće proizvodnje koje je nedavno stavljeno u upotrebu te kako bi se potvrdila njegova spremnost. Pogotovo što je Turska uključena i u pomorsku odbrambenu industriju, a u posljednjem razdoblju je napravila veliki skok u proizvodnji vlastitog oružja.

U demonstraciji snage na granicama svojih teritorijalnih voda, Turska se usredotočila na upotrebu domaćeg oružja i borbenih (odbrambenih i ofanzivnih) sistema, što mnogi tumače kao želju Ankare da potvrdi kako je uspjela ostvariti veliki napredak u oblasti vojne industrije, s obzirom na to da proizvodi više od 70 posto svojih vojnih potreba.

Ured za odbrambenu industriju Turske (SSB) saopćio je da su dvije bespilotne letjelice domaće proizvodnje modela Anka isporučena Komandi pomorskih snaga.

Teorija Mavi Vatan

SSB je istaknuo da će dvije letjelice Anka, koje je proizvela turska kompanija za avioindustriju (TUSAS) doprinijeti jačanju pomorskih snaga u odbrani “plave domovine”, dodajući: “Mi jačamo sposobnosti naših sigurnosnih snaga na nebu.“

Teorija Mavi Vatan ili Plava država, čiji je kreator umirovljeni turski admiral Cem Gurdeniz, govori da će Turska proširiti suverenitet nad ogromnim područjima istočnog Mediterana, Egejskog i Crnog mora, a ta teorija i dalje dominira turskom pomorskom doktrinom.

Gurdeniz smatra da će turska mornarica biti prva u istočnom Mediteranu, pa bi Turska trebala biti ambicioznija.

U svojoj ranijoj izjavi za AFP, Gurdeniz je rekao da “Mediteran čini samo jedan posto svjetskih okeana i mora. Turska bi trebala premašiti taj postotak. Trebala bi biti prisutna u Crvenom moru, Arapskom moru i Atlantiku, kao simbol rastućeg utjecaja”.

Izvor : Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO