Sjeverna Koreja mora platiti 2,3 milijarde dolara odštete posadi Pueble

Snage Sjeverne Koreje su 1968. godine zarobile i mučile članove američkog broda USS Pueblo.

Pjongjang je zadržao brod i pretvorio ga u muzej, ali američka ga mornarica i dalje smatra aktivnim vojnim brodom (Reuters)
Pjongjang je zadržao brod i pretvorio ga u muzej, ali američka ga mornarica i dalje smatra aktivnim vojnim brodom (Reuters)

Američki savezni sud naložio je Pjongjangu plaćanje 2,3 milijarde dolara odštete i kamata članovima posade ratnog broda USS Pueblo, koje su snage Sjeverne Koreje zarobile i mučile tijekom 11 mjeseci zatočeništva 1968. godine.

Sjevernoj Koreji je naloženo je da taj iznos isplati mornarima Pueble i njihovim porodicama kao naknadu za fizičko i psihološko mučenje pretrpljeno tijekom zarobljeništva.

“Zbog barbarstva koje su im nanijeli Sjeverni Korejci, gotovo svima je bio potreban medicinski ili psihijatrijski tretman”, objasnio je Alan Balaran, advokat kojeg je država imenovala za vođenje slučaja, piše Hina.

Sudski postupak počeo tek 2018.

Pjongjang je daleke 1968. godine zaplijenio američki brod pod optužbom da je špijunirao u sjevernokorejskim teritorijalnim vodama. U zamjenu za puštanje talaca, Sjedinjene Američke Države potpisale su dokument u kojem su se ispričale za “špijuniranje i sabotažu”, a potom su taj dokument javno demantirale.

Pjongjang je zadržao brod i pretvorio ga u muzej, ali američka ga mornarica i dalje smatra aktivnim vojnim brodom.

Sudski postupak započeo je tek 2018. godine, nakon što je Trumpova administracija Sjevernu Koreju uvrstila među zemlje koje sponzoriraju terorizam, što je omogućilo pokretanje pravne akcije pred američkim sudovima.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO