Njemačka odlikuje osnivače BioNTecha

Oezlem Tuereci i Ugur Sahin ujedinjuju medicinska istraživanja sa svojim uvjerenjem u praktičnu korist nauci te će biti odlikovani Velikim križem sa zvijezdom za zasluge.

Naučnici iz Mainza uspjeli su u najkraćem roku razviti vakcinu protiv korona virusa (EPA)

Osnivači kompanije BioNTech iz Mainza, koja je prva osmislila i razvila vakcinu protiv korona virusa, koju proizvodi u saradnji s američkim Pfizerom, bit će odlikovani Velikim križem sa zvijezdom za zasluge, saopćio je Ured njemačkog predsjednika.

“Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier će 19. marta odlikovati naučnike i poduzetnike Oezlem Tuereci i Ugura Sahina Velikim križem sa zvijezdom za zasluge”, piše u saopćenju Ureda predsjednika Republike.

Time prvi orden koji predsjednik dodjeljuje ove godine ide u ruke osnivačima kompanije BioNTech iz Mainza, prenosi Hina.

“Oezlem Tuereci i Ugur Sahin ujedinjuju medicinska istraživanja sa svojim uvjerenjem u praktičnu korist nauci”, piše u obrazloženju odluke.

Značajan doprinos borbi protiv pandemije

Nadalje se navodi da su, zahvaljujući kompetenciji na području mRNK tehnologije i “neumornim zalaganjima”, naučnici iz Mainza uspjeli u najkraćem roku razviti vakcinu protiv korona virusa.

“Time ste postigli značajan doprinos u borbi protiv pandemije korona virusa”, piše u saopćenju.

Naučnici i poduzetnici Oezlem Tuereci i Ugura Sahina, koji su i privatno par, djeca su turskih useljenika u Njemačku.

Kompaniju BioNTech osnovali su 2008. godine, s prvobitnom idejom razvoja lijekova u borbi protiv raka.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada