Izrael nakon kritika obustavio slanje vakcina u inostranstvo

Državni tužilac Avichai Mandelblit traži objašnjenje o programu slanja vakcina.

Benjamin Netanyahu je istakao da je Izraelu ostalo neiskorištenih vakcina Moderne (AP)

Izrael je zaustavio svoj program slanja vakcina protiv COVID-19 u inostranstvo zbog međunarodnog ugleda, rekao je u četvrtak ministar obrane Benny Gantz, nakon što je inicijativa bila pod pravnim povećalom.

Premijer Benjamin Netanyahu našao se na udaru kritika zbog darivanja cjepiva protiv COVID-19 stranim saveznicima, dok su se Palestinci žalili da bi im Izrael kao okupatorska sila trebao zapravo isporučivati ​​više cjepiva, tvrdi Hina, pozivajući se na Reuters.

Izraelska javna televizija Kan, koja je ranije ove sedmice izvijestila da će Izrael poslati manje pošiljke u 19 zemalja, rekla je da državni tužilac Avichai Mandelblit traži objašnjenje o programu slanja vakcina.

“Pozdravljam odluku o zaustavljanju prijenosa cjepiva u druge zemlje”, napisao je na Twitteru Gantz koji služi u Netanyahuovoj vladi dok se priprema za sučeljavanje s njim na izborima sljedećeg mjeseca.

Netanyahu je ranije ove sedmice branio „diplomatiju vakcina“ te je istakao da je Izraelu ostalo “neiskorištenih” doza cjepiva Moderna.

‘Time se kupuje ugled’

“Mislim da se time kupuje ugled”, rekao je novinarima u srijedu i dodao da je to “inteligentna odluka zbog mnogih dividendi koje smo već dobili”.

Izrael je prvak u cijepljenju protiv COVID-19 u svijetu i gotovo polovina stanovništva već je primila jednu dozu.

No, bivši general, a danas čelnik stranke centra, Gantz je poručio da se odluka o ustupanju cjepiva mora donijeti na “odgovarajućim sastancima” i nije na Netanyahuu da samostalno poduzme takvu akciju.

Izrael je do sada Palestinskoj upravi dao 2.000 doza cjepiva, tvrdeći da su oni odgovorni za vlastiti zdravstveni sistem.

Na Zapadnoj obali i u Gazi živi 5,2 miliona Palestinaca.

Palestinci su optužili Izrael da je ignorirao svoje dužnosti kao okupatorska sila zato što nisu uključili Palestince u svoj program cijepljenja.

Izvor: Agencije