Fauci: U martu počinju Modernine vakcine protiv južnoafričkog soja

Južnoafričku varijantu naučnici smatraju najviše zabrinjavajućom, jer je pokazala da se može djelimično suprotstaviti imunosnoj zaštiti.

Za sada se neće proučavati efikasnost, već samo sigurnost i imunogenost vakcine, rekao je američki imunolog (EPA)

Sredinom marta u Sjedinjenim Američkim Državama počinju ispitivanja vakcine koju je laboratorij Moderne razvio protiv južnoafričkog soja, izjavio je Anthony Fauci, savjetnik Bijele kuće.

“Sredinom marta počinju ispitivanja prve faze”, rekao je imunolog na konferenciji za novinare koju je održao tim Bijele kuće zadužen za krizu COVID-19, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Za sada se neće proučavati “efikasnost, već samo sigurnost i imunogenost” proizvoda, odnosno njegova sposobnost da izazove imunološku reakciju, precizirao je Fauci, dodajući da će se prva faza provesti na malom broju ljudi.

Formula spremna za testiranja

Moderna je objavila u srijedu da je njena nova formula spremna za testiranja i da je s tim ciljem poslana u američke nacionalne institute (NIH).

Najava tih ispitivanja “ne uključuje obavezu proizvodnje 300, odnosno 600 miliona doza te vakcine”, upozorio je Fauci.

To je “mjera opreza kako bi se stvari pokrenule u slučaju potrebe”.

Za sada se očekuje da će do sredine marta britanska varijanta prevladati u Sjedinjenim Američkim Državama.

Južnoafričku varijantu naučnici smatraju najviše zabrinjavajućom, jer je pokazala da se može djelimično suprotstaviti imunosnoj zaštiti razvijenoj nakon zaraze virusom ili nakon primljene vakcine.

Izvor: Agencije