Stotine učenica otete iz škole u Nigeriji

Policija je potvrdila da je oteto najmanje 317 učenica iz škole u državi Zamfara.

Ovo je drugi slučaj masovne otmice u regiji u nešto više od sedmice (AP)
Ovo je drugi slučaj masovne otmice u regiji u nešto više od sedmice (AP)

Neidetificirani napadači oteli su 317 učenica iz grada Jangebe na sjeverozapadu Nigerije u petak, u drugoj takvoj otmici u nešto više od sedmicu dana, saopćila je policija.

Jačanje pobune naoružanih militanata dovelo je do raspada sigurnosne situacije u najmogoljudnijoj afričkoj zemlji, u kojoj su otmice u školama postale redovna pojava, prenosi Fena.

“Policijska komanda države Zamfara u saradnji s vojskom okupila je zajedničke timove u operacijama potrage i spašavanja 317 učenica otetih od naoružanih bandita u državnoj srednjoj ženskoj naučnoj školi  Jangebe”, navodi policija u saopćenju.

Rast broja otmica

Rast broja otmica djelimično je povećan i vladinim značajnim isplatama otmičarima u zamjenu za oslobađanje djece, tvrde zvaničnici koji su tražili da ostanu anonimni.

Vlada redovno negira takve isplate.

Povjerenik za informisanje Zamfare, Sulaiman Tanau Anka, ranije je izjavio Reutersu da su naoružani ljudi otvorili sporadičnu vatru tokom sinoćnje racije po školi.

“Sudeći po informacijama koje su mi dostupne, oni su došli u vozilima i izveli su učenice, a neke su također izveli pješice”, kazao je Anka.

Prošle sedmice ubijen učenik

Ranije u petak, glasnogovornik guvernera države rekao da je otet nepoznat broj učenika, bez ulaska u detalje.

“Nakon prebrojavanja ostalih učenika, konstatovano je da je nestalo više od 300 djevojčica”, rekao je učitelj, koji je zatražio da ostane anoniman.

Jedan roditelj je AFP-u rekao da je primio poziv o događaju.

“Primio sam poziv u kojem mi je rečeno da su školu napali banditi koji su odveli djevojčice. U školi imam dvije kćerke”, rekao je Sadi Kawaye.

Ahmed Idris, Al Jazeerin izvještač iz Minne u državi Niger, rekao je da su, prema riječima lokalnog stanovništva, naoružani napadači stigli oko ponoći i da su u školi za djevojčice bili satima.

Prošle sedmice, nepoznati napadači ubili su učenika u noćnom napadu na školu u sjevernoj nigerijskoj državi Niger, te su oteli 42 osobe, među kojima 27 studenata.

Oni još nisu pušteni na slobodu.

Izvor : Agencije

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO