UN apelira na donatore da pomognu Jemen

Ujedinjeni narodi opisuju situaciju u zaljevskoj zemlji kao najveću svjetsku humanitarnu krizu, u kojoj je ugroženo 80 posto stanovništva Jemena.

Ovo je katastrofa u potpunosti stvorena ljudskom rukom, kaže čelnik UN-a za humanitarnu pomoć (EPA)

Čelnik Ujedinjenih naroda za humanitarnu pomoć Mark Lowcock urgirao je kod zaljevskih zemalja da pokažu solidarnost narednog ponedjeljka kada Svjetska organizacija zatraži 3,85 milijardi dolara za humanitarne operacije u Jemenu u 2021. godini da spriječe katastrofu “stvorenu ljudskom rukom”.

UN opisuje situaciju u Jemenu kao najveću svjetsku humanitarnu krizu, u kojoj je ugroženo 80 posto stanovništva te zemlje.

Lowcock je upozorio da ukoliko Svjetska organizacija ne dobije obećani novac na donatorskoj konferenciji u ponedjeljak “bit ćemo svjedoci najteže gladi, kakva desetljećima nije viđena”, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

‘Katastrofa stvorena ljudskom rukom’

U 2018. i u 2019. godini UN je spriječio epidemiju gladi u Jemenu zahvaljujući dobroj finansijskoj pomoći, u kojoj su učestvovali veliki donatori kao što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt, kazao je Lowcock.

Vojna koalicija pod saudijskim vodstvom intervenirala je u Jemenu u 2015. godine, pružajući podršku vladinim snagama u borbi protiv proiranske grupe Husi.

Zvaničnici UN-a pokušavaju oživjeti mirovne pregovore za okončanje rata, dok su patnje te zemlje  pogoršane ekonomskim i valutnim kolapsom i pandemijom COVID-19.

“Ovo je katastrofa u potpunosti stvorena ljudskom rukom”, izjavio je Lowcock.

Izvor: Agencije