U Francuskoj buja epidemija britanskog soja

Britanskim sojem zaražena je gotovo polovina svih inficiranih osoba u Francuskoj, kaže premijer Jean Castex.

Početkom marta će preko vikenda biti uvedene oštre mjere u Parizu i u još 19 regija (EPA)

Francuska je u četvrtak registrirala 25.000 novih slučajeva COVID-19, 3.000 više nego prije sedam dana, a gotovo polovina ukupno zaraženih inficirana je zaraznijim birtanskim sojem korona virusa, objavili su dužnosnici i najavili zatvaranje u nekim regijama.

Ministar zdravstva Oliver Veran izjavio je na konferenciji za novinare da je u posljednjoj sedmici poništen napredak koji je zemlja ostvarila u ranije dvije sedmice i za to je okrivio britanski soj, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Strah od eksplozije novog soja

Tim sojem sada je zaražena gotovo polovina svih inficiranih osoba u Francuskoj, istakao je premijer Jean Castex.

Prije sedam dana ta je varijanta činila manje od 40 posto svih slučajeva, a sada se strahuje od eksplozije soja.

“Znamo već od kraja januara da se širi potiho i da može u datom trenutku izazvati epidemijsku eksploziju jer je zarazniji”, rekao je premijer.

Britanski soj je već prevladao u području Dunkerquea, na sjeveru zemlje, gdje su zaraze buknule prije dvije sedmice, zbog čega su vlasti za vikend nametnule zatvaranje.

Za vikend najavljene oštre mjere

Castex je kazao da nacionalno zatvaranje nije opcija, ali da će početkom marta oštre mjere preko vikenda biti uvedene u Parizu i u još 19 regija.

Francuzi moraju biti pojačano oprezni kako bi se suzbilo širenje virusa dok još nisu svi vakcinisani, istakao je premijer.

Lokalne vlasti su u Nici i u Dunkerqueu zabranile napuštanje kuće tokom vikenda, postavile kontrolne tačke na aerodromima te rastjerivale ljude koji su se okupljali i pooštrile mjere nošenja maske na otvorenom.

Izvor: Agencije