AstraZeneca vjeruje da će ispuniti očekivanja Evropske unije

Radimo 24/7 da bismo poboljšali isporuku, kaže izvršni direktor britansko-švedske kompanije Pascal Soriot.

Zvaničnik Evropske unije kaže da AstraZeneca smanjuje isporuke vakcina Uniji (EPA)
Zvaničnik Evropske unije kaže da AstraZeneca smanjuje isporuke vakcina Uniji (EPA)

Pascal Soriot, izvršni direktor AstraZenece, izjavio je u četvrtak kako se nada da će ispuniti očekivanja Evropske unije o broju vakcina protiv COVID-19 koje kompanija može isporučiti evropskom bloku u drugom kvartalu godine.

“Radimo 24/7 da bismo poboljšali isporuku i nadamo se da ćemo ispuniti očekivanja za drugi kvartal”, rekao je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kompanija AstraZeneca prenijela je prije dva dana EU da će u drugom kvartalu isporučiti tom bloku manje od 90 miliona doza svoje vakcine protiv korona virusa, prenpso Reuters, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika EU-a.

Dogovoreno 180 miliona doza u drugom kvartalu

Prema navodima zvaničnika EU-a, koji je direktno učestvovao u pregovorima s britansko-švedskim proizvođačem lijekova, to znači da će AstraZeneca isporučiti manje od polovine od broja dogovorenih vakcina za snabdijevanje EU-a u drugom tromjesečju.

Prema ugovoru Astrazenece s EU-om, koji je procurio prošle sedmice, kompanija se obavezala da isporuči 180 miliona doza bloku u drugom kvartalu.

Ukoliko dođe do smanjenja doza vakcina, to bi moglo utjecati na mogućnost EU-a da ostvari svoj cilj o vakcinisanju 70 posto odraslih osoba do ljeta.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO