AstraZeneca vjeruje da će ispuniti očekivanja Evropske unije

Radimo 24/7 da bismo poboljšali isporuku, kaže izvršni direktor britansko-švedske kompanije Pascal Soriot.

Zvaničnik Evropske unije kaže da AstraZeneca smanjuje isporuke vakcina Uniji (EPA)

Pascal Soriot, izvršni direktor AstraZenece, izjavio je u četvrtak kako se nada da će ispuniti očekivanja Evropske unije o broju vakcina protiv COVID-19 koje kompanija može isporučiti evropskom bloku u drugom kvartalu godine.

“Radimo 24/7 da bismo poboljšali isporuku i nadamo se da ćemo ispuniti očekivanja za drugi kvartal”, rekao je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kompanija AstraZeneca prenijela je prije dva dana EU da će u drugom kvartalu isporučiti tom bloku manje od 90 miliona doza svoje vakcine protiv korona virusa, prenpso Reuters, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika EU-a.

Dogovoreno 180 miliona doza u drugom kvartalu

Prema navodima zvaničnika EU-a, koji je direktno učestvovao u pregovorima s britansko-švedskim proizvođačem lijekova, to znači da će AstraZeneca isporučiti manje od polovine od broja dogovorenih vakcina za snabdijevanje EU-a u drugom tromjesečju.

Prema ugovoru Astrazenece s EU-om, koji je procurio prošle sedmice, kompanija se obavezala da isporuči 180 miliona doza bloku u drugom kvartalu.

Ukoliko dođe do smanjenja doza vakcina, to bi moglo utjecati na mogućnost EU-a da ostvari svoj cilj o vakcinisanju 70 posto odraslih osoba do ljeta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada