SAD: Naše strpljenje nije neograničeno kada je riječ o Iranu

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je ranije apelirao na Iran da prihvati diplomatske savjete koji dolaze sa Zapada, kako bi sačuvao nuklearni sporazum iz 2015. godine.

Predsjednik SAD-a Joe Biden je nedavno rekao da će sankcije Iranu biti ukinute kada Teheran načini prvi korak i vrati se poštovanju svojih obaveza prema međunarodnom sporazumu (EPA)

Strpljenje Sjedinjenih Američkih Država povodom vraćanja Irana za pregovarački sto u vezi nuklearnog sporazuma iz 2015. godine “nije neograničeno”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

“Naše strpljenje ima granicu, ali vjerujemo i predsjednik je bio jasan po ovom pitanju, a to je da je kroz diplomatiju najefektivniji način da osiguramo da Iran nikad ne može da napravi nuklearno oružje”, izjavio je Price, a prenio Tanjug pozivajući se na agenciju Reuters.

Predsjednik SAD-a Joe Biden je nedavno rekao da će sankcije Iranu biti ukinute kada Teheran načini prvi korak i vrati se poštovanju svojih obaveza prema međunarodnom sporazumu.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u srijedu je apelirao na Iran da prihvati diplomatske savjete koji dolaze sa Zapada, kako bi sačuvao nuklearni sporazum iz 2015. godine.

Optužio je Teheran za dalje skrivanje transparentnosti koja se traži od Irana po dogovoru iz 2015. godine, nakon čega je Iran počeo zabranu međunarodne inspekcije da posjećuju nuklearne objekte u utorak, prenio je Tanjug, pozivajući se na AP.

Obogaćivanje uranija

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je izvijestila da je Iran dodao 17,6 kilograma obogaćenog uranija od 20 posto u svoje zalihe i da je premašena čistoća za 3,67 posto po prethodno utvrđenom dogovoru.

“Na kraju krajeva, Iran mora shvatiti da je važno da se smire tenzije i da prihvati ponudu za diplomatsko rješenje koje je na stolu, uključujući onu iz SAD-a”, kazao je Maas.

Kršenje sporazuma predstavlja ozbiljan problem za predsjednika SAD-a Joe Biden, koji želi poništiti odluku svog prethodnika Donalda Trumpa o izlasku Amerike iz nuklearnog sporazuma s Iranom prije tri godine.

Nakon toga je Washington uveo ekonomske sankcije Iranu.

Izvor: Agencije