Profesor iz Britanije pod kritikama zbog ‘islamofobnih’ stavova

Studenti Univerziteta Bristol traže izvinjenje zbog sadržaja lekcija profesora Stevena Greera.

Profesor je navodno imao diskriminatorske primjedbe i islamofobnu retoriku (AFP)

Univerzitetski profesor u Velikoj Britaniji na meti je kritika zbog, kako kažu studenti, „islamofobnih“ stavova.

U saopštenju iz prošle sedmice, Islamsko društvo Univerziteta Bristol (BRISCOL) navelo je da je zaprimilo „više žalbi protiv profesora Stevena Greera sa Škole prava, zbog navodne upotrebe diskriminatorskih primjedbi i islamofobne retorike“.

Studenti prava tvrde da je Greer „često iznosio stavove u nastavi koji se mogu smatrati islamofobnim, fanatičnim i u službi podjela”, kaže se u izjavi koju je potpisalo nekoliko drugih studentskih društava.

Iako su oni izašli u javnost sa optužbama, Greeru je univerzitet zabranio da daje izjave jer su one predmet istrage.

No, Al Jazeeri je rekao da poriče optužbe.

‘Iskrivljen i fanatičan pogled na islam’

Predsjednik BRISCOL-a Aamir Mohamed, rekao je Al Jazeeri da je prošle godine podnio nezavisnu žalbu protiv Greera.

BRISCOL zahtijeva zvanično izvinjenje od Greera i uklanjanje sadržaja iz lekcija koji smatra problematičnim.

Društvo, također, traži izvinjenje i od univerziteta, zbog „finansiranja, podrške i promocije“ Greerovog rada i zbog zakašnjele reakcije na žalbu, kaže se u saopštenju.

Jedan od Greenovih studenata rekao je da su Greerove lekcije oslikavale „iskrivljen i fanatičan pogled na islam”.

Prema Nacionalnoj uniji studenata, u Velikoj Britaniji studira više od 300.000 muslimana (AP)

U dijelu u kojem se govori o „islamu i ljudskim pravima“, Greer je slobodu izražavanja nazvao „ključnim izazovom“, te je naglasio da se „uvreda islama kažnjava smrću“.

Za primjer je naveden smrtonosni napad na redakciju francuskog lista Charlie Hebdo.

Student koji je pohađao nastavu rekao je da je bio šokiran dijelom lekcija, prema kojima se može izvući zaključak da je islam „u osnovi loš“, te da je „nespojiv sa slobodom“.

Primjedbe o muslimanskim ženama

„Napad na Charlie Hebdo bio je teroristički napad. Muslimanski lideri su ga osudili, no, profesor je to uzeo za primjer stava islama o slobodi izražavanja, što je apsolutno zastrašujuće“, rekao je Al Jazeeri student, koji je želio ostati anoniman.

„Profesor je pravio izbor kako bi prikazao muslimane u negativnom svjetlu, a kada su postojali dokazi suprotnog, nije želio o tome razgovarati“, dodao je.

Student je još rekao da je Greer podučavao da muslimanske žene „trpe fizičke napade od strane supruga“, te da „su manje šanse da žene koje nose hidžab rade van kuće ili da se školuju“.

Prema Nacionalnoj uniji studenata, u Velikoj Britaniji studira više od 300.000 muslimana, a prema studiji iz 2018., trećina ih je bila izložena uvredama ili kriminalu, dok je četvrtina rekla da neće prijaviti islamofobne incidente.

Izvor: Al Jazeera