Podignuta optužnica za špijuniranje Bundestaga

Njemački državljanin se sumnjiči da je sredinom 2017. predao planove zgrade Reichstaga radniku ruske ambasade koji radi za rusku obavještajnu službu.

Pedesetpetogodišnji Jens F. iz Potsdama radio je za kompaniju koja je redovno provjeravala električne instalacije u zgradama koje koristi Bundestag (EPA)

Glavno državno tužilaštvo u njemačkom Karlsruheu podiglo je optužnicu protiv njemačkog državljanina zbog špijuniranja za rusku tajnu službu.

“Njemački državljanin Jens F. se sumnjiči da je sredinom 2017. na vlastitu inicijativu predao planove zgrade Reichstaga, u kojoj zasjeda njemački parlament, djelatniku ruske ambasade u Njemačkoj koji radi za rusku vojnu obavještajnu službu GRU”, stoji u saopćenju Glavnog državnog tužilaštva u Karlruheu.

Pedesetpetogodišnji Jens F. iz Potsdama radio je za kompaniju koja je redovno provjeravala električne instalacije u zgradama koje koristi Bundestag, pored zgrade Reichstaga i zgrade s uredima zastupnika, te je imao pristup detaljnim tlocrtima objekata, prenosi Hina.

On je, kako se navodi, pdf podatke s tlocrtima kopirao na nosač podataka i poslao djelatniku ruske ambasade. Nije navedeno je li Jens F. za ove usluge primio novac.

Rusko špijuniranje

Kako je danas saopćeno, optužnica je pri Višem sudu savezne pokrajine Berlin podnesena još 12. februara.

Ovo nije prvi put da su ruske tajne službe navodno špijunirale njemački parlament. Tako se 2016. njemačke vlasti objavile da su ruske tajne službe godinu dana ranije napale i računarski sistem Bundestaga.

Izvještaj o ruskom špijuniranju mogla bi ojačati stavove protivnika rusko-njemačkog projekta plinovoda Sjeverni tok 2, koji bi išao ispod Baltičkog mora.

Takve kritike dolaze i iz Sjedinjenih Američkih Država, uz tvrdnje da će projekt pojačati njemačku energetsku ovisnost od potencijalno nepouzdanog partnera.

Izvor: Agencije