Pfizer/BioNTech testira snažniju treću dozu vakcine

Želimo se pripremiti za sve mogućnosti te se voditi podacima i naukom, ističe voditelj istraživačkog tima američke kompanije.

Novo testiranje radit će se u SAD-u (EPA)

Pfizer Inc i BioNTech SE su saopćili u četvrtak da testiraju treću dozu svoje vakcine protiv COVID-19, kako bi bolje razumjeli imunološki odgovor protiv novih sojeva virusa.

Također su u pregovorima s regulatorima po pitanju testiranja vakcine koja je poboljšano kako bi posebno štitila protiv vrlo prenosnog novog soja pronađenog u Južnoafričkoj Republici i drugdje, poznatog kao B.1.351, što je drugi dio iste studije, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Kompanije vjeruju da će njihova trenutna vakcina, koja se uzima u dva navrata, djelovati protiv južnoafričkog soja, kao i onog pronađenog u Velikoj Britaniji.

No, studije će dopustiti proizvođačima vakcine da budu pripremljeni ako i kad više zaštite bude potrebno, rekli su.

“Stopa mutacija kod trenutnog virusa je viša nego što je to očekivano”, rekao je Mikael Dolsten, voditelj istraživačkog tima Pfizera.

“Razumna je vjerovatnost da ćemo stalno morati unapređivati. Što se tiče snage vakcine, postoji mogućnost da će se morati mijenjati, ovisno o izmjenama sojeva, no ne nužno svake godine.”

Otpornost novih sojeva na postojeće vakcine

U prvom stadiju prve verzije istraživanja trećina doze od 30 mikrograma bit će dodijeljena 144 osobe koje su primile vakcinu prije šest do 12 mjeseci u prvoj fazi sigurnosnog testiranja.

Ako se uzme u obzir da će biti odobrena, poboljšana vakcina će, također, biti testirana i kao dodatna doza za one ljude koji su se već vakcinisali, i za one koji se još nisu vakcinisali, rekao je Dolsten.

Testiranjem se neće mjeriti efikasnost, kao što je to rađeno prošle godine u njihovoj trećoj fazi testiranja.

Umjesto toga, mjerit će se odgovor antitijela te proučavati može li krv primatelja neutralizirati nove sojeve korona virusa, kao i sigurnost treće doze.

SAD je otkrio svoj prvi slučaj južnoafričkog soja u januaru te se do sada taj soj pojavio u 14 saveznih država, prema podacima američke vlade.

Neka istraživanja daju do znanja da je otporniji na postojeće vakcine od drugih sojeva korona virusa.

‘Treća doza je logičan sljedeći korak’

Dolsten iz Pfizera je kazao da mRNA vakcine poput Pfizerove i BioNTechove stvaraju snažan odgovor, no da imunološki odgovor može oslabiti vremenom.

Vjeruje da će treća doza njihove vakcine stvoriti sličan ili bolji odgovor nego druga doza te bi mogao biti logičan sljedeći korak da se bude ispred sojeva koji će cirkulirati.

“Vjerujemo da naša vakcina ugrubo funkcionira protiv svih sojeva korona virusa”, rekao je Dolstein, dodavši da se kompanije “žele pripremiti za sve mogućnosti te se voditi podacima i naukom.”

Dolstein je kazao da će se novo testiranje raditi u SAD-u.

Moderna INC je saopćila u srijedu da radi s naučnicima američke vlade na istraživanju eksperimentalne snažnije vakcine koje cilja na sojeve virusa pronađene u Južnoafričkoj Republici.

Izvor: Agencije