Pašinjan smijenio načelnika Generalštaba: ‘Pokušaj vojnog udara’

Vrh armenske vojske je uputio zajedničku izjavu u kojem je pozvao na premijerovu ostavku; on pozvao narod na ulice.

Nikol Pašinjan je suočen s protestima i pozivima na ostavku (Reuters)

Hiljade Armenaca izašlo je na ulice Erevana u četvrtak nakon što je premijer Nikol Pašinjan optužio vojsku za pokušaj puča.

Rusija, armenski saveznik s vojnom bazom u toj zemlji, objavila je da je zabrinuta zbog napetosti u bivšoj sovjetskoj republici i pozvala na smirenje situacije u skladu s ustavom, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

“Neučinkovito vodstvo trenutnih vlasti i ozbiljne pogreške u vanjskoj politici dovele su zemlju na rub kolapsa”, saopćila je vojska.

Dvojica bivših predsjednika Robert Kočarjan i Serž Sarksjan pozvali su Armence da daju svoju podršku vojsci. Ne zna se još je li vojska spremna upotrijebiti silu i tako podržati svoj poziv za ostavkom Pašinjana.

Pašinjan je kasnije u četvrtrak saopćio da je smijenio načelnika Generalštaba vojske ove zemlje, generala Onika Gasparjana.

Nakon što je vojni vrh armenske vojske, uključujući načelnika Generaštaba, također uputio zajedničku izjavu u kojoj poziva na njegovu ostavku, Pašinjan se oglasio prenosom uživo na društvenoj mreži Facebook.

U obraćanju je pozvao svoje pristalice da izađu na ulice, prenosi Anadolija.

“Moramo braniti revoluciju. U vrlo smo teškoj situaciji. Odlučio sam otpustiti načelnika Generalštaba. Sada je najvažniji zadatak zaštititi moć civila i ljudi”, rekao je premijer.

Pašinjan (45) suočen je s pozivima na ostavku zbog, tvrde kritičari, pogubnog postupanja u krvavom šestosedmičnom sukobu azerbajdžanskih i armenskih snaga prošle godine. On je pod pritiskom opozicije otkako je Azerbajdžan porazio Armeniju u ratu za pokrajinu Nagorno Karabah koji je završio sporazumom o prekidu neprijateljstva 10. novembra i kojim je Azerbajdžan dobio velike dijelove teritorija u toj planinskoj zoni Kavkaza oko koje se dvije zemlje spore desetljećima.

Pašinjan je bivši novinar koji je došao na vlast u mirnoj revoluciji u svibnju 2018. i odbija odstupiti unatoč protestima opozicije. Rekao je da preuzima odgovornost za ono što se dogodilo, ali sada treba osigurati sigurnost zemlje.

‘Već smo prolili dovoljno krvi’

“Sad je najvažnije zadržati vlast u rukama ljudi jer smatram da je ovo što se događa vojni udar”, rekao je Pašinjan.

Tada se pojavio sa svojom suprugom, sinom i kćeri ispred zgrade vlade gdje se okupilo nekoliko hiljada njegovih pristaša. Poručio je da je ključno izbjegavati sukobe unatoč rastućim napetostima.

“Nemamo neprijatelje u Armeniji. Imamo samo braću i sestre”, dodao je premijer.

Nekoliko hiljada opozicionih pristaša organizirala je protivnički protest na drugoj lokaciji u prijestolnici. Gomila je skandirala i pljeskala kad je borbeni avion preletio iznad njih, objavila je ruska novinska agencija RIA.

Arajik Harutjunjan, predsjednik enklave Nagorno Karabah, ponudio se za posrednika između Pašinjana i glavnog stožera.

“Već smo prolili dovoljno krvi. Vrijeme je da prevladamo krize i krenemo dalje”, rekao je.

Izvor: Agencije