Njujorški tužilac dobio Trumpove porezne prijave

Prijave je dostavila kompanija koja je bivšem predsjedniku SAD-a vodila računovodstvo, nakon što je Vrhovni sud odbio njegov posljednji pokušaj da izbjegne nalog za otkrivanje svojih finansija.

Donald Trump nikada nije javno objavio svoje porezne prijave (EPA)

Dugo skrivane porezne prijave bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa predate su uredu tužioca u New Yorku, čime je okončana godinu dana duga pravna bitka za te dokumente.

Danny Frost, glasnogovornik tužioca, potvrdio je u četvrtak da je prijave u ponedjeljak dostavila kompanija Mazars USA, koja je Trumpu vodila računovodstvo, nakon što je Vrhovni sud odbio posljednji pokušaj bivšeg predsjednika da izbjegne nalog za otkrivanje svojih finansija.

Nalog, kojim se traže porezne prijave iz posljednjih osam godina, dio je istrage koja se bavi sumnjivim isplatama dvjema ženama koje tvrde da su s Trumpom bile u ljubavnoj vezi, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Tužilac sa Manhattana Cyrus Vance dao je naslutiti da bi istraga mogla obuhvatiti i moguća finansijska krivična djela povezana s Trumpovom kompanijom.

Nikada nije javno objavio porezne prijave

Trump je uporno tvrdio da nije učinio ništa protuzakonito i da je istraga politički motivirana.

Multimilijarder i nekretninski magnat nikada nije javno objavio svoje porezne prijave, uprkos pozivima da to uradi od kako se 2015. godine kandidirao za predsjednika.

Dnevni list The New York Times uspio je ishoditi neke prijave te je objavio da je Trump platio samo 750 dolara poreznih prihoda u 2016. i 2017. godini i da nije platio poreze u deset od 15 prethodnih godina.

Trump je takve navode osporavao, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije