Navaljni izmješten iz moskovskog zatvora

Kritičar predsjednika Ruske Federacije pritvoren je zbog kršenja odredbi uvjetne kazne, u suđenju za pronevjeru za koje on tvrdi da je montirano iz političkih razloga.

Aleksej Navaljni je u pritvorni centar Matroškaja Tišina smješten 19. januara (EPA)

Zatvoreni ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni izmješten je iz zatvora u Moskvi, saopćio je njegov advokat u četvrtak.

Dodaje kako se ovaj potez može tumačiti da je prebačen u zatvorski logor van ruske prijestolnice, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Navaljni, glasni kritičar predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, pritvoren je zbog kršenja odredbi uvjetne kazne, u suđenju za pronevjeru za koje on tvrdi da je montirano iz političkih razloga, što vlasti negiraju.

Trebao bi provesti nešto više od dvije i po godine iza rešetaka, navode njegovi advokati.

‘Zloglasna Matroškaja Tišina’

Vadim Kobzev, jedan od njih,  objavio je na Twitteru da je Navaljni prebačen iz zatvora u Moskvi.

Ovu vijest prenosi i Radio Slobodna Evropa / Radio Sloboda, također se pozivajući na Kobzeva i njegovu objavu na Twitteru.

Ističe se kako je objavljeno da je Navaljni premješten iz “moskovskog zloglasnog zatvora Matroškaja Tišina” te kako Kobzev nije naveo više detalja.

Navaljni je u pritvorni centar Matroškaja Tišina smješten 19. januara, nakon što mu je sudija, na hitno organiziranom saslušanju, odredio 30-dnevni pritvor nakon dramatičnog hapšenja opozicionara po dolasku iz Njemačke, gdje se oporavljao od napada otrovom za koji krivi Putina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada