Modernina vakcina za južnoafrički soj virusa spremna za kliničko ispitivanje

Američka kompanija saopćila je da je izmijenjena verzija njene vakcine spremna da se ispita na ljudima.

Američka agencija za lijekove saopćila je da proizvođači neće morati ponovo prolaziti dug proces kliničkog ispitivanja modificiranih verzija (EPA)

Američka biotehnološka kompanija Moderna saopćila je da je izmijenjena verzija njene vakcine proizvedena namjenski za južnoafrički soj korona virusa, spremna da se ispita na ljudima u okviru kliničkog ispitivanja.

“Moderna je doze svog specifičnog kandidata za vakcinu protiv soja (…) koji je prvo otkriven u Južnoafričkoj Republici poslala američkim Nacionalnim zdravstvenim institutima (NIH) na kliničko ispitivanje”, kaže kompanija u saopćenju.

“U našoj borbi s COVID-om 19 moramo biti budni i proaktivni u vezi s novim sojevima SARS-CoV-2 koji se javljaju”, dodao je Stephane Bancel, izvršni direktor Moderne.

Manji testovi

“Moderna se obavezuje da će proizvoditi onoliko modifikacija naše vakcine koliko bude potrebno sve dok pandemija ne bude pod kontrolom”, rekao je.

Američka agencija za lijekove saopćila je u ponedjeljak da proizvođači neće morati ponovo prolaziti dug proces kliničkog ispitivanja modificiranih verzija njihove već odobrene vakcine, nego tek manje stroge testove, što bi trebalo uvelike ubrzati njihovo stavljanje na tržište ako rezultati budu uvjerljivi.

To je naprimjer svake godine slučaj s modificiranim verzijama vakcina za gripu.

Izvor: Agencije