Komesar njemačke policije optužen zbog govora mržnje

Policijski službenik je dijelio fotografije Adolfa Hitlera i slike na kojima se vidi neprijateljstvo prema muslimanima i posjedovanje ilegalnog oružja i eksploziva.

Policija i sigurnosne agencije suočavaju se s optužbama da ne čine dovoljno kako bi iskorijenili potencijalno nasilne nacionaliste u svojim redovima (EPA - Ilustracija)

Njemački tužitelji izjavili su u četvrtak kako su podigli optužnice za pobunu i govor mržnje protiv policijskog komesara osumnjičenog da je dijelio fotografije Adolfa Hitlera i slike na kojima se vidi neprijateljstvo prema muslimanima i posjedovanje ilegalnog oružja i eksploziva.

Osumnjičeni (46), koji je radio u policijskom sjedištu u Wiesbadenu, dijelio je fotografije nacističkog lidera koji je izvodio nacistički pozdrav s još 30 osoba, uključujući policajce, na aplikaciji WhatsApp, naveli su tužitelji.

Njemačka policija i sigurnosne agencije suočavaju se s optužbama da ne čine dovoljno kako bi iskorijenili potencijalno nasilne nacionaliste u svojim redovima, prenosi Tanjug.

Osjetljivo pitanje zbog genocida

Ovo je jako osjetljivo pitanje u državi gdje je jako prisutna svijet od genocidu nad milionima Jevreja koji su počinili nacisti u Drugom svjetskom ratu, podsjeća Reuters.

Domaća obaveštajna agencija navela je u prošlogodišnjem izvještaju kako manje od jedan posto pripadnika njemačke policije, sigurnosnih agencija i vojnog osoblja ima krajnje desničarske stavove.

Ovaj izvještaj je dio šire istrage o ekstremnoj desnici u civilnoj službi.

“Osumnjičeni je dijelio fotografije Adolfa Hitlera u uniformi, s trakom na kojoj se vidi [nacistički simbol] ‘svastika’ i kako izvodi takozvani Hitlerov pozdrav s ispruženom desnom rukom, kao i fotografije na kojima se ističe neprijateljstvo prema osobama tamnije kože i prema muslimanima“, kazala je viša javna tužiteljica iz Frankfurta Nadja Niesen.

Izvor: Agencije