Izrael traži od SAD da ne ukida Trumpove sankcije ICC-u

Izraelski premijer pozvao je američkog predsjednika da ne ukida sankcije zvaničnicima Međunarodnog krivičnog suda koje je uvela Trumpova administracija.

Bidenova administracija obećala je da će "detaljno razmotriti" sankcije svojih prethodnika koji su optužili sud sa sjedištem u Hagu da krši američki suverenitet (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je američkog predsjednika Joe Bidena da ne ukida sankcije zvaničnicima Međunarodnog krivičnog suda (ICC) koje je nametnula administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, prenosi Axios.

Bidenova administracija obećala je da će “detaljno razmotriti” sankcije svojih prethodnika koji su optužili sud sa sjedištem u Hagu da krši američki suverenitet tako što je odobrio istragu navodnih ratnih zločina američkih snaga u Afganistanu. Izrael je povećao pritisak na ICC nakon što je ranije u februaru odlučio da se sudska jurisdikcija odnosi i na okupirane palestinske teritorije, čime je otvoren put za istragu ratnih zločina koje su počinili i Izraelci i Palestinci.

Izrael i SAD su odmah osudili najavu suda, a Izrael ga je optužio za “čisti antisemitizam”.

Pritisak na tužiteljicu

Nijedna od ovih zemlja nije članica Rimskog statuta, ugovora po kojem je osnovan ICC, i obje su tražile načine kako da zaštite svoje građane od sudskog progona.

Međutim, Washington se uključivao u rad suda na različite načine otkako je počeo raditi 2002.

Ovo je izazov za Bidenovu adminstraciju koja pokušava opet da se angažira u multilateralnim organizacijama.

Izrael je u međuvremenu pozvao saveznike da izvrše pritisak na tužiteljicu suda Fatouu Bensoudu, jednu od zvaničnica koja je trenutno pod američkim sankcijama.

Britanski advokat Karim Khan je 13. februrara izabran za tužioca koji bi trebao zamijeniti Bensoudu, koja ide u penziju u junu. Khan je vodio istragu UN-a o zločinima ISIL-a.

Izvor: Agencije