Izrael planira otvoriti cijelu ekonomiju do 5. aprila

Otvaranje ekonomije će uslijediti nakon što budu vakcinisani svi građani koji ispunjavaju uslove, u planu je otvaranje fabrika za proizvodnju vakcina.

Dosad je jednu dozu vakcine dobilo bar 50 posto stanovništva u državi od devet miliona građana (Al Jazeera)

Izrael planira da potpuno otvori ekonomiju do 5. aprila, nakon što budu vakcinisani svi građani koji ispunjavaju uslove, a u planu je otvaranje fabrika za proizvodnju vakcina kompanija Pfizer/Biontech i Moderna u Izraelu, otkrio je premijer Benjamin Netanyahu na konferenciji u Tel Avivu.

Izrael je dosad uvozio vakcine Pfizer/Biontech i Moderna, a jednu dozu je dobilo bar 50 posto stanovništva države od devet miliona građana, piše Reuters, prenosi Tanjug.

Otvaranje brojnih preduzeća

U nedjelju, Izrael je dao “zeleno svjetlo” za otvaranje brojnih preduzeća, uključujući ulične radnje, tržne centre, kao i neke objekte u koje mogu da uđu samo osobe koje su se revakcinisale ili su preležale COVID.

Mnoga djeca su se vratila u škole, ali srednjoškolci su i dalje kod kuće i rade online, dok restorani mogu da prodaju samo hranu za ponijeti.

Netanyahu vjeruje da će svi Izraelci koji ispunjavaju uslove biti vakcinisani do kraja marta, pa će cijela ekonomija moći da se otvori početkom aprila.

Izvor: Agencije