Finska ulazi u zaključavanje, Austrija popušta mjere

Ako budemo čekali da se situacija pogorša, bit će još teže da je zaustavimo, rekla je finska premijerka.

Uvođenjem mjera u Finskoj, gostiteljski objekti bit će privremeno zatvoreni (EPA)

Premijerka Finske Sanna Marin najavila je strožije trosedmične epidemiološke mjere zbog povećanja broja novozaraženih korona virusom.

Vlada je saopštila da će mjere biti na snazi od 8. marta i neće uključivati policijski sat, ali će njihovim uvođenjem ugostiteljski objekti biti privremeno zatvoreni.

Navodi se i da će za sve učenike koji imaju 13 ili više godina biti obavezna nastava putem interneta.

Premijerka je rekla da je spremna da proglasi vanredno stanje sljedeće sedmice i da je o tome već razgovarala sa predsjednikom.

“Ako budemo čekali da se situacija pogorša, bit će još teže da je zaustavimo”, rekla je Marin, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Iako Finska trenutno ima treću najnižu stopu zaraze u Evropi, nakon Islanda i Norveške, u zemlji je primjetan svakodnevni skok broja novozaraženih kojih je u srijedu bilo 590.

Popuštanje u Austriji uprkos rastu broja zaraženih

Broj novozaraženih raste i u Austriji, a u posljednja 24 sata, bilo ih je 2.391.

Taj je broj dobijen na osnovu 269.000 urađenih korona testova.

Trenutno u Austriji ima 18.488 aktivno oboljelih, od kojih je 1.291 pacijent hospitalizovan, a 251 osoba je smještena na intenzivnu negu.

Broj umrlih porastao je za 23 na ukupno 8.493.

Iako broj novozaraženih skače, austrijska vlada će u ponedeljak održati sastanak na kojem će se razmatrati daljnje popuštanje mjera.

Riječ je o ponovnom otvaranju ugostiteljskih objekata i hotela, što će uslijediti uz uvođenje obaveznog testiranja prije posjete tim objektima.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada