Brisel produžio sankcije Lukašenku i zvaničnicima Bjelorusije

Ograničavajuće mjere sastoje se od zabrane putovanja u Evropsku uniju, zamrzavanja imovine za 88 pojedinaca, uključujući bjeloruskog predsjednika.

Bjeloruske vlasti su nasilno suzbijale val demonstracija koji je izbio nakon predsjedničkih izbora 2020. (EPA)
Bjeloruske vlasti su nasilno suzbijale val demonstracija koji je izbio nakon predsjedničkih izbora 2020. (EPA)

Evropska unija je odlučila produžiti do 28. februara 2022. godine restriktivne mjere usmjerene na zvaničnike koje smatra odgovornim za represiju i zastrašivanje demonstranata, članova opozicije i novinara u Bjelorusiji, kao i na one odgovorne za izborne prevare.

Sankcije EU-a također su usmjerene na ekonomske aktere, istaknute poslovne ljude i kompanije koje imaju koristi i/ili podržavaju režim Aleksandra Lukašenka, prenosi Tanjug.

Zabrana putovanja i zamrzavanje imovine

Nakon predsjedničkih izbora u Bjelorusiji, održanih u augustu 2020. godine, čije rezultate EU smatra lažiranim, i naknadnog vala demonstracija koje su bjeloruske vlasti nasilno suzbijale, Brisel je uveo sankcije odgovornim političkim i ekonomskim akterima.

Ograničavajuće mjere sastoje se od zabrane putovanja u EU i zamrzavanja imovine za 88 pojedinaca, uključujući Lukašenka i sedam entiteta.

Pored toga, osobama i entitetima iz EU-a zabranjeno je direktno ili indirektno finasiranje onih koji su sankcionirani.

Izvor: Agencije

Povezane

Bjelorusija na raskršću: hoće li Aleksandar Lukašenko pristati na zahtjeve demonstranata i napustiti mjesto predsjednika nakon 26 godina vladavine ili će istrajati na svom stavu da će do novih izbora doći samo ako ga, kako kaže, ubiju? Kakva je uloga Rusije, a kakva Zapada u događanjima u toj zemlji? O tome u Kontekstu govore: – […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO