Čelnici EU-a o ubrzanju vakcinacije i novim sojevima virusa

Zatraženo je da ograničenja putovanja budu proporcionalna, da se ne dozvoli diskriminacija i da se osigura protok robe i usluga na jedinstvenom tržištu.

Grčka se žestoko zalaže za ideju zdravstvenog COVID pasoša, koja bi turistima mogao da garantuje slobodan ulazak u zemlju (EPA)

Čelnici zemalja Evropske unije (EU) odlučili su zadržati ograničenja nametnuta u cilju suzbijanja širenja epidemije nove vrste korona virusa, istovremeno povećavajući napore na ubrzanju proizvodnje i isporuke vakcina, prenosi agencija Anadolija.

U zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon Samita lidera zemalja Evropske unije naglašeno je da se nastavljaju ograničenja za putovanja koja nisu obavezna u trenutnoj situaciji.

Zatraženo je da ograničenja putovanja budu proporcionalna, da se ne dozvoli diskriminacija i da se osigura protok robe i usluga na jedinstvenom tržištu.

U izjavi je istaknuto da treba ubrzati postupak odobravanja, proizvodnju i distribuciju vakcina, te je ukazano na važnost povećanja nadzornih kapaciteta za otkrivanje mutiranih vrsta virusa.

“Kompanije moraju osigurati predvidljivost u proizvodnji vakcina i poštivati ugovorene ​​datume isporuke”, istaknuto je u izjavi čelnika EU-a.

U izjavi je istaknuta solidarnost sa zemljama izvan EU-a te je navedeno da će se nastaviti podrška u okviru programa COVAX za pružanje vakcina zemljama u potrebi.

Čelnici EU-a također su izjavili da će, iako kriza izazvana korona virusom još nije gotova, biti pojačani napori kako bi se pripremili za buduće zdravstvene krize.

COVID pasoši

Predsjednik Vijeća EU-a Charles Michel pozvao je vlade zemalja članica Unije da preduzmu brže i usklađenije mjere protiv korona virusa.

„Naša borba protiv COVID-a 19 se nastavlja”, rekao je Michel.

Zemlje s juga Evrope u međuvremenu insistiraju na uvođenju zdravstvenog COVID pasoša.

Grčka se žestoko zalaže za ideju zdravstvenog COVID pasoša, koja bi turistima mogao da garantuje slobodan ulazak u zemlju. A, kako navodi DW, takvi turisti bi mogli da budu izraelski i britanski državljani koji su vakcinisani.

Španija, Portugalija i Italija razmišljaju slično.

Layen: Najmanje tri mjeseca za uspostavljnje sistema sertifikta

Lideri EU su večeras pokazali da postoji sve veća podrška digitalnim sertifikatima o vakcinaciji koji bi se zasnivalii na zajedničkim evropskim kriterijima za ulazak u zemlje članice i otvaranje društva nakon pandemije, prenio je Tanjug.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kaže da će na zemljama članicama biti da donesu odluke o tome ”šta će moći da se radi sa sertifikatima”, a da će se na nivou EU oni koristiti za funkcionisanje jedinstvenog tržišta.

Von der Leyen je navela da će za uspostavljanje sistema sertifikata o vakcinaciji u EU biti potrebno najmanje tri meseca.

”Sistem će podržavati informacije o vakcinaciji, negativnom PCR testu ili imunitetu osobe. Potrebna nam je brza implementacija ako želimo da ovi sertifikati budu funkcionalni prije ljeta”, zaključila je Von der Layen.

U EU naglašavaju da i dalje ima dosta otvorenih i ”političkih i naučnih” pitanja kada je riječ o sertrifikatima o vakcinaciji, odnosno za šta će biti primjenjivani ili da li vakcinacija znači i prestanak prijenosa infekcije.

”Imamo ohrabrujuće podatke iz Izraela gdje su vakcine Pfizer pokazale da zaustavljaju prenos infekcije nakon revakcinacije”, rekla je Von der Layen.

Ona dodaje da je EU do sada dobila 50 miliona doza vakcina protiv COVID-a 19 od čega je 29 miliona potrošeno za vakcinaciju građana, što predstavlja osam procenata odrasle populacije u EU.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada