AP: Snimci pokazuju da Izrael gradi u tajnom nuklearnom postrojenju

U postrojenju su decenijama stare podzemne laboratorije, a šta se sada gradi, nije jasno.

Pretpostavlja se da je kopanje pored reaktora počelo 2019. godine (AP)

U tajnom nuklearnom postrojenju na jugu Izraela započeta je izgradnja nakon više decenija, pokazuju satelitske fotografije koje je analizirao Associated Press.

Kako je u navedeno u informaciji, u toku je iskopavanje na površini veličine fudbalskog stadiona i velike dubine, samo nekoliko metara od starog Nuklearnog istraživačkog centra Negev koji nosi ime bivšeg predsjednika Izraela Shimona Peresa, blizu grada Dimone.

U postrojenju su decenijama stare podzemne laboratorije, a šta se sada gradi, nije jasno.

Vlada Izraela nije odgovorila na pitanje AP-a o radovima.

Izrael ne priznaje, ali i ne poriče da posjeduje nuklearno oružje i jedna je od četiri zemlje koje se nikada nisu pridružile Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja.

Krili vojnu svrhu izgradnje

Fotografije su objavljene u vrijeme kada premijer Izraela Benjamin Netanyahu oštro kritikuje iranski nuklearni program koji nadgledaju inspektori UN-a, za razliku od izraelskog.

To je podstaklo stručnjake da ponovo pozovu Izrael da javno objavi detalje svog programa.

Izrael je uz pomoć Francuske tajno počeo graditi nuklearno postrojenje krajem 1950-tih godina u pustinji kraj Dimone, 90 kilometara južno od Jerusalema, a krio je godinama vojnu svrhu izgradnje od SAD-a, tvrdeći čak da je to fabrika tekstila.

Zahvaljujući plutonijumu iz Dimone, uveliko se vjeruje da je Izrael jedna od devet zemalja u svijetu koje posjeduju nuklearno oružje.

Analitičari procjenuju da Izrael ima materijal za najmanje 80 bombi koje mogu nositi balističke rakete, borbeni avioni ili podmornice.

‘Značajna nova izgradnja’

Decenijama je postrojenje kraj Dimone izgledalo isto, ali je prošle sedmice primijećena “značajna nova izgradnja” zahvaljujući satelitskim snimcima.

Međutim, malo je detalja otkriveno.

Satelitske snimke je u ponedeljak napravio Planet Labs Inc, na zahtjev AP-a.

Jugozapadno od reaktora iskopana je rupa duga 150 i široka 60 metara, a pored nje rov od 330 metara.

Na osnovu drugih fotografija pretpostavlja se da je kopanje pored reaktora počelo 2019. godine, ali da je od tada sporo napredovalo.

Izvor: Agencije